Nieuws

Column: Statiegeld

Door Petra Jansen

Duizenden jongeren drinken dagelijks blikjes energiedrank. Een mierzoet (en in mijn ogen ontzettend smerig) goedje waar je een flinke oppepper van krijgt. Je schijnt er zo veel extra power van te krijgen dat je er vleugels van krijgt. Tenminste, zo jubelt de reclame. Maar waarom hebben veel van die jongeren dan toch geen energie om, na het drinken van hun levenselixer, het lege blikje even in de vuilnisbak te gooien?

Ook van andere drankjes krijgen mensen blijkbaar maar weinig fut. En dus liggen de straten en plantsoenen van Tilburg vol met lege bier- en colablikjes, en flesjes yoghurtdrank. Zo makkelijk om je verantwoordelijkheid af te schuiven op BAT en Diamant. Die houden het ook allang niet meer bij met schoonmaken trouwens.

Met al die rotzooi in de natuur vergiftigen we bovendien onszelf. In zee heeft zich een enorme plastic soep gevormd die onze gezondheid bedreigt. Er moet dus iets veranderen en dat zullen we samen moeten doen. Het uitbreiden van de statiegeldregeling is een begin van een oplossing. Veel burgers zijn bereid om wat extra te betalen voor hun drank en wat vaker de emballageautomaat te bezoeken. 200 gemeenten — waaronder Tilburg — hebben zich verenigd in de Statiegeldalliantie, die de Tweede Kamer oproept het zwerfafvalprobleem serieus aan te pakken. Alleen de supermarkten laten het afweten. Behalve Aldi en Lidl dan, maar dat is niet zo gek; in Duitsland is het inleveren van PET-flesjes en blikjes al lang gemeengoed. De straten zijn er ook een stuk schoner.

En zo zijn de Nederlandse supermarkten eigenlijk net zo slecht bezig als die aso's die hun blikjes energiedrank op straat smijten. Wel flink verdienen aan de verkoop van drank, maar niet de verantwoordelijkheid nemen voor de troep die het veroorzaakt. Hopelijk kiest de Tweede Kamer binnenkort gewoon de kant van het milieu.

Petra Jansen

|Doorsturen