Nieuws

Column: Storm

Door Petra Jansen

Tilburgs nieuws veroorzaakte de afgelopen tijd tweemaal een landelijke rel. En tweemaal bleek het om een storm in een glas water te gaan. In één geval zelfs letterlijk.

Even terug naar vorige week. In deze krant kon u toen lezen dat Hans Smolders de hondenbelasting wil afschaffen, maar wel de eigenaren van honden én katten aan wil pakken die de poep van hun huisdieren niet opruimen. Let wel, het ging hier om een, waarschijnlijk onhaalbaar, voorstel van één oppositiepartij. Op de dag dat de pleuris hierover uitbrak, plaatste Omroep Brabant een bericht op de website met als kop 'Verbod op loslopende en poepende katten in Tilburg, boete vierhonderd euro!'. Je begrijpt ineens waar de ophef vandaan komt, want mensen lezen vaak niet verder dan de kop. Maar ach, Omroep Brabant had zijn lezers binnen, missie bereikt. Een dag later ging het mediastormpje, zoals verwacht, weer liggen.

Maar eind vorige week buitelden lokale en landelijke media opnieuw over elkaar heen rond een Tilburgs nieuwsitem. Op de Don Sartoschool zouden kinderen alleen nog maar water mogen drinken. Zoete drankjes en snoep zouden meteen worden afgepakt. 'School verplicht kinderen water te drinken, ouders boos: 'Water is voor honden'', kopte het Brabants Dagblad. De Telegraaf, nooit vies van een lekkere rel, deed er nog een schepje bovenop: 'Tilburgse school onder vuur om water-rantsoen'.

Maar uiteraard bleek de soep niet zo heet te worden gegeten als hij werd opgediend. De maatregel geldt alleen in de korte ochtendpauze. En daarbij mogen kinderen gerust een boterham met hagelslag eten. Dat ze zich de rest van de dag volproppen met pakjes Wicki, gevulde koeken en repen chocolade — hoe ongezond ook - is geen enkel probleem. Maar dat hadden de meeste media natuurlijk niet gecheckt.

In de strijd om de lezer en de clicks gaat de nuance helaas soms verloren.

 

Petra Jansen

|Doorsturen