Nieuws

Column: Terrassen

Door Petra Jansen

Vergeet de kleding, schoenen en mobieltjes, de liefde van de Tilburgse shopper gaat tegenwoordig door de maag. Sneakerzaak eruit, snackbar erin. Dure herenkledingzaak failliet? Kom maar op met dat hippe lunchcafeetje. De Tilburger eet en drinkt tot hij erbij neervalt. Voorlopig lijkt aan de opmars van de horeca nog geen einde gekomen. Zelfs bij de boekhandel eet je tegenwoordig gewoon een tosti tijdens het lezen van de nieuwste Youp. Het wijntje bij de kapper wordt alleen nog door de wet tegengehouden.

Horeca is dus hot. En ik geef toe: als je op een zomerse dag over het Radiopleintje of de Korte Heuvel fietst, zien die volle terrassen er erg gezellig uit. Maar toch wringt het. En niet alleen bij mij, ook de gemeente legt de horeca-ondernemers nu het vuur aan de schenen door nieuwe terrasregels op te leggen. En die zijn hard nodig. Want tegenwoordig doe je als voetganger in zomer én winter een letterlijke stoelendans tijdens je wandeling door het centrum. Geef de café-uitbater een vinger en hij pakt meteen je hele hand. Of liever gezegd: de hele stoep.

Bovenaan de ergernissenlijst staat het terras van de Italiaan op het Radiopleintje. Een dagelijkse wirwar van tafels, stoelen en rijen wachtenden. Waar blijven de fietsers en voetgangers? Maar laat de gemeente nou net hier geen mogelijkheden zien om in te grijpen. Dat kan pas over 3 jaar, als de restauranteigenaar de terrasvergunning opnieuw moet aanvragen. Tot dan is het uitkijken geblazen. Zou Erik de Ridder daar soms elke avond gratis mogen eten?

Ironisch is wel dat de nieuwe regels zijn uitgelokt door enkele horeca-ondernemers die duidelijkheid wilden. Ofwel: de gemeente-ambtenaren hebben gewoon zitten slapen. Het beleid er dus. Nu de handhaving nog...

 

Petra Jansen

|Doorsturen