Nieuws

Column: Traditie

Door Petra Jansen

Het was zondagavond bomvol in de Stadhuisstraat toen ik er langs fietste. Mannen en vrouwen, veelal in de bekende oranje-groene sjaals, dronken en dansten. Uit de speakers schalden de oorverdovende feestknallers me tegemoet. Zelf heb ik het zottenfeest al een aantal jaren geleden achter me gelaten. Maar toch kan ik nog blij worden van al die feestende mensen en ben ik trots op deze traditie van beneden de rivieren.

Tradities zijn mooi, maar ze bewegen helaas niet altijd op alle vlakken mee met de moderne tijd. Dat geldt ook voor het Tilburgse carnaval. Want ook deze elfde van de elfde werden er weer louter mannen gepresenteerd als Prins Carnaval en als leden van de Raad van Elf en de Hofkapel. Zeker geen afspiegeling van het zo gemengde carnavalspubliek.

Eind vorig jaar werd de discussie over vrouwen in de Raad van Elf aangezwengeld door enkele vrouwelijke Tilburgse raadsleden. Zij vonden het bizar dat volgens de statuten van de Tilburgse Carnavalsstichting vrouwen tijdens carnaval nog steeds geen plek michten krijgen in het ‘stadsbestuur’.

De Tilburgse Carnavalsstichting liet toen weten best over veranderingen te willen praten. En dat was ook het laatste wat ik er tot nu toe over gehoord heb. Toen vorige week het persbericht over elf-elf kwam, dacht ik nog dat het thema daar misschien even aangestipt zou worden. Maar nee. De website van de Carnvalsstichting Tilburg maakt ook geen woord vuil aan de discussie. Doodgebloed.

Ondertussen wil in de gemeente Weert, waar ik vaak kom, een vrouw Prinses Carnaval worden. Kan niet. “Daar is het nog veel te vroeg voor, want traditie”, zeggen de mannen.

Daar geven ze het in elk geval toe.

Petra Jansen

|Doorsturen

Tilburg in Beeld