Nieuws

Column: Tradities

Door Petra Jansen

"Tradities moeten met hun tijd meegaan, anders verliezen ze hun bestaansrecht", zei onze kersverse cultuurminister Ingrid van Engelshoven vorige week. Ze slaat de spijker op zijn kop vind ik, al is lang niet iedereen in Nederland het daar mee eens. Alleen al in de afgelopen weken stonden de media bol van het nieuws over tradities die een deel van Nederland veranderd wil zien, maar een ander deel krampachtig probeert te behouden in de oude stijl. Het verbod op hoofddoekjes bij de politie, het massaal afsteken van vuurwerk met oud en nieuw. En dan is er natuurlijk nog het getouwtrek rond Zwarte Piet.

Wat dat laatste betreft viel de kleur en uitdossing van Sints assistenten in Tilburg me zondag toch een beetje tegen. Het Sint Nicolaas Comité had besloten ondanks alle discussie geen centimeter te bewegen, maar Piet er gewoon uit te laten zien zoals het oude stereotype van de Afrikaan: pikzwart, met felrode lippen, oorringen en kroeshaar. Beetje jammer. Dan had het publiek langs de route het beter begrepen; op foto's van de intocht zag ik haast nergens zwart geschminkte kinderen, hooguit wat roetvegen en vrolijke kleurtjes. In Goirle zag het publiek in elk geval nog een aantal Pieten (de term Zwarte Piet wordt er niet meer gebruikt) met bontgekleurde pruiken en lang haar, al waren ze wel stuk voor stuk zwart geschminkt. Het is een begin.

Maar gelukkig blijken andere tradities in Tilburg wél voorzichtig te verschuiven. Er komt zowaar een projectgroep die gaat nadenken over de rol van vrouwen in de Raad van Elf. En als klap op de vuurpijl kunnen de vrouwelijke carnavalsvierders in februari ook nog fatsoenlijk naar het toilet. De traditie blijft, maar wel zo dat iederéén tevreden is. Dat moet bij een volksfeest als Sinterklaas toch ook kunnen?

Petra Jansen

|Doorsturen