Nieuws

Column: Trotse Tilburgers

Door Petra Jansen

Velen zouden het een marginaal probleem noemen, dat CDA-raadslid Ton Gimbrère maandag aan de orde stelde tijdens het vragenhalfuurtje in de gemeenteraadsvergadering. Het was Gimbrère opgevallen dat de Wikipedia-pagina over Tilburg enigszins verouderd is. De Spoorzone, met onder meer de LocHal, komt er bijvoorbeeld bekaaid vanaf in de gratis online encyclopedie. Net als de Piushaven, die in het artikel twee regeltjes aandacht krijgt. En in de alinea over winkels wordt weliswaar de komst van Primark, Decathlon en Hudson’s Bay genoemd, maar andere ontwikkelingen blijven vooralsnog onvermeld. In de Engelstalige versie van de Tilburg-pagina op Wikipedia houden de ontwikkelingen in Tilburg zelfs op ergens bij 2011.

Het up-to-date houden van Wikipedia-pagina’s is (gelukkig!) geen taak van de gemeente, al verbaas ik me erover hoeveel ambtenaren van gemeenten, ministeries en provincies anoniem pagina’s bewerken over triviale zaken als Skittles, Cyprus en Chromecast.

De gemeente doet nu een oproep aan trotse Tilburgers om de pagina’s over Tilburg zelf aan te vullen met recente informatie. Maar dat gebeurt al volop. Sinds eind 2017 is er namelijk een Wikicafé in Tilburg, opgezet door de Bibliotheek Midden Brabant. Elke eerste donderdag van de maand zit ik vanaf 19.00 uur in de Lochal, samen met een aantal andere Trotse Tilburgers (of in elk geval mensen die een binding met de stad hebben) om de informatie over Tilburg op Wikipedia uit te breiden of aan te passen. Zo heb ik een pagina gemaakt over de Tilburgse architect Jos Donders en heb ik de bestaande pagina over de wijk Broekhoven flink aangevuld. Een ander werkt aan een pagina over de LocHal, en ook een pagina gewijd aan politica Miet van Puijenbroek staat op de rol. Maar we kunnen natuurlijk altijd hulp gebruiken, dus schuif vooral een keer aan!

Petra Jansen

|Doorsturen

Tilburg in Beeld