Nieuws

Column: Tunnel

Door Petra Jansen

85 procent van de Tilburgers is tevreden over de fietspaden in de stad, zo bleek onlangs uit een onderzoek. En ik kan dat beamen. Tilburg heeft relatief veel vrijliggende fietspaden, wat de veiligheid ten goede komt. En meestal zijn die fietspaden ook van goede kwaliteit, ik mis bijna de hobbels en kuilen van vroeger. Maar om die felbegeerde titel Fietsstad 2018 in de wacht te slepen, moet de gemeente toch echt nog even een tandje bij zetten.

Zou de nog aan te leggen fietstunnel onder de Ringbaan Zuid de beslissende actie ter verbetering van het fietsklimaat zijn, die ons de prijs gaat opleveren? Dat de fiets(en voetgangers?)tunnel hard nodig is staat vast; de kruising Trouwlaan-Ringbaan Zuid is een van de drukste en gevaarlijkste in Tilburg. Per dag rijden er 28.000 automobilisten over de ringbaan. Ruim 10.000 fietsers en bromfietsers steken bij de Stappegoorweg en Tatraweg over. Dat gaat niet altijd even veilig, ondanks de verkeerslichten. Helaas nemen te veel mensen het risico om nog even dat donkeroranje of zelfs rode licht mee te pikken.

Aan dat gevaar komt met de aanleg van deze tunnel een einde. Ik zit straks toch net even met een wat prettiger gevoel op mijn tweewieler als ik een avondje naar de bioscoop op Stappegoor ga. Helaas wordt de tunnel pas aangelegd in 2019. Dit terwijl de eerste fase van woonwijk Willemsbuiten nu al opgeleverd is. De eerste bewoners van Zuiderpark (Tatraweg) betrekken eind 2017 ook hun huizen. En de Jumbo Foodmarkt opent zijn deuren al in de loop van 2018. Bovendien wordt het nieuwe vakcollege op Stappegoor deze zomer in gebruik genomen. Jammer dat er vanuit de gemeente niet wat eerder is gekeken naar de gevolgen van de sterk toenemende drukte voor fietsers. Dat wordt dus extra goed uitkijken de komende twee jaar.

Laten we hopen dat het aantal verkeersslachtoffers in de tussentijd beperkt blijft.

 

 

 

Petra Jansen

 

|Doorsturen