Nieuws

Column: Verbouwing

Door Petra Jansen

Studenten die wonen in de flat aan het Professor de Moorplein eisen samen 138.000 euro schadevergoeding van hun verhuurder, WonenBreburg. Tussen 2016 en 2018 zaten de jongeren een halfjaar in de herrie tijdens twee verbouwingen. Er werd geboord en getimmerd van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Erg lastig als je moet blokken voor tentamens of aan je scriptie moet werken.

Dat verbouwingen kunnen uitlopen op een drama, heb ik zelf ook aan den lijve ondervonden. Met mijn ex-partner kocht ik eens een keuken. De winkel werkte samen met een klusbedrijfje dat alle werkzaamheden kon doen: het plaatsen van de keuken en ook het stuken. Handig, dachten wij nog. Maar de klusjesman bleek een beunhaas. Hij kwam regelmatig niet opdraven voor afspraken en als hij wel kwam, leverde hij broddelwerk en liet hij overal zijn troep slingeren. Stuken bleek hij al helemaal niet te kunnen. Ach, uiteindelijk is alles goed gekomen, met wat hulp van de rechtsbijstandverzekering.

Dit gebeurde in een koopwoning, waar je in elk geval nog zelf kunt kiezen of, wanneer en hoe je de boel gaat verbouwen. Als huurder heb je echter weinig te vertellen. Je krijgt een brief en de week erop staan de bouwvakkers om 8 uur 's morgens aan je voordeur. En dan maar hopen dat het meevalt. In mijn huidige woning heb ik tot op heden geen grote verbouwingen meegemaakt. En de kleinere werkzaamheden worden altijd keurig uitgevoerd. Hier spreekt een tevreden huurder.

In de huurwoning waar ik ben opgegroeid, stak de woningcorporatie echter geen poot uit om problemen te verhelpen. De douche lekte jarenlang zo erg, dat het water boven de voordeur naar buiten liep. En dan waren er nog de niet meer te repareren keukenlades en dito trapleuning. Ook WonenBreburg. Nou studenten, wees blij: bij jullie dóén ze in elk geval iets!

Petra Jansen

|Doorsturen

Tilburg in Beeld