Nieuws

Column: Verrot

Door Petra Jansen

Handig was het niet van tv-presentator Tim Hofman om het kantoor van de Nijmeegse vastgoedman Ton Hendriks te overvallen met een cameraploeg en confettikanonnen. Een duidelijk gevalletje huisvredebreuk. Ik snap het wel hoor, want je overwegend jonge kijkers willen vooral ophef zien, geen brave ombudsman die een conflict oplost met een beschaafd gesprekje. Dat presentator en cameraman vervolgens door Hendriks het ziekenhuis in werden geslagen, is natuurlijk nog veel kwalijker.

De zaak draaide om een ontevreden huurder van Hendriks, die via de media zijn gelijk wilde halen. Hoe het conflict precies in elkaar zit weet ik niet, maar ik denk dat de huurder best wel eens een punt kan hebben. Een kleine zoektocht op internet levert namelijk een stroom van klachten op over meneer Hendriks. Smerige flats, slechte service, te hoge huren, reparaties die nooit worden uitgevoerd.

Dat de wereld van de particuliere verhuur verrot is, heb ik zelf ook ervaren. Ik bekeek eens een eenkamerflatje in Tilburg-Zuid. Het eerste wat ik bij binnenkomst zag was een achtergelaten kat. Het beestje had de hele flat ondergescheten en de stank was niet te harden. In de smerige en versleten badkamer was zelfs geen ruimte voor een wasbak. De eigenaar vroeg uiteraard de hoofdprijs. Wat later kwam ik te wonen in een weliswaar prachtige ruimte, maar was er administratief het een en ander niet in de haak.

Deze praktijken zijn al jaren schering en inslag bij particuliere verhuur. Helaas is onze sociale huurmarkt zo verziekt, dat steeds meer mensen afhankelijk zijn van louche pandjesbazen voor een dak boven hun hoofd. En de markt mag gewoon zijn gang gaan.

Hendriks vult nu trouwens zijn zakken in Tilburg, waar hij veel te dure bezemkastjes verhuurt aan de Schouwburgring. Dus woningzoekenden en gemeente Tilburg: let op uw saeck!

 

Petra Jansen

 

|Doorsturen