Nieuws

Column: Verschil

Door Petra Jansen

'Bende gij al gewist?' Dat was de vraag die de afgelopen dagen door Tilburg zoemde. Zelf had ik de proef op de som donderdagochtend al genomen, in het heetst van de strijd. Ik worstelde me door de mensenmassa's en probeerde ondertussen nog een glimp op te vangen van de winkels zelf. De Hema heeft een roltrap, heel veel eten en een te donker plafond. Hudson's Bay is daarentegen een baken van kunstlicht, dat schijnt op behoorlijk prijzige kleding, schoenen en tassen.

Zo'n duur warenhuis is toch een beetje een vreemde eend in de bijt in een stad waar het gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden ergens rond de 31.000 euro per jaar ligt. In Tilburg-Noord ligt dat bedrag nog een paar duizend euro lager las ik ergens. Geen wonder dat juist zaken als Action, BigBazaar en SoLow - en straks Primark - het hier zo goed doen.

Veel mensen in Stokhasselt, de armste wijk van Tilburg, zal het waarschijnlijk aan hun reet roesten dat Tilburg een Hudson's Bay heeft. Zij hebben andere zaken aan hun hoofd. Hoe ze de huur deze maand moeten betalen, de zorgverzekering en schoenen voor de kinderen. Bijna 35 procent van de huishoudens leeft er in armoede, er is veel werkloosheid en schooluitval. Terwijl in de Heuvelstraat bezoekers zich vergaapten aan jassen van 400 euro en handtasjes van 120 euro, kwamen in Noord bestuurders, politici en mensen uit de welzijnssector samen om te brainstormen over hoe Noord uit het slop te trekken. Dit onder het motto 'Maak het verschil voor Tilburg Noord'.

Of Hudson's Bay het gaat redden, dat zal me eigenlijk een zorg zijn. Ik hoop vooral dat het met Tilburg Noord straks een stuk beter gaat.

Petra Jansen

|Doorsturen