Nieuws

Column: Vieze boel

Door Petra Jansen

Ergens begin jaren 90 ontvingen wij thuis een brief van de gemeente. Er stond in dat de bodem onder de huizen in onze buurt enigszins vervuild was. De gemeente raadde iedereen daarom aan om geen groente en fruit meer te eten uit eigen tuin. Wij woonden toen al zeker 10 jaar in de wijk Groenewoud en hadden in die periode al heel wat aardbeien en radijsjes uit de achtertuin verorberd.

Een aantal jaren later kwam ik erachter waarom de grond onder ons huis zo vervuild was. Wij woonden op de plek van een voormalige wolwasserij. De fabriek, gebouwd ergens in de negentiende eeuw heeft bijna 100 jaar bodemvervuiling kunnen aanrichten. Ongeveer op diezelfde plek heeft trouwens ook nog een andere potentiële vervuiler gezeten: een autosloperij. Het was en is dus een vieze boel op de plek waar ik ben opgegroeid. En niet alleen daar; Tilburg kent relatief veel zware bodemvervuiling door zijn textiel- en industrieverleden.

Wat mij dwars zit, is dat de Gemeente Tilburg daar niet open over is naar haar inwoners. Het journalistiekplatform Follow The Money deed onlangs onderzoek naar ernstige bodemverontreiniging in Nederland. Tilburg gaf als enige gemeente geen enkele informatie over ernstig vervuilde plekken, de zogenaamde ‘spoedlocaties’. En dat terwijl dit soort locaties volgens afspraak uiterlijk in 2020 moet zijn opgeruimd. Ik kan me toch voorstellen dat Tilburgers graag willen weten hoe erg de bodemvervuiling in hun stad nu werkelijk is. Het is namelijk vervelend als je daar zelf achter moet komen, zoals gebeurde met een ondernemer van de Korvelseweg die nu letterlijk ziek is van de chemische rotzooi in de grond. Hoeveel van dit soort locaties zijn er nog in Tilburg? Dat weten we dus niet. Maar waarschijnlijk is en blijft het hier voorlopig een vieze boel.

Petra Jansen

|Doorsturen