Nieuws

Column: Wandelen

Door Petra Jansen

Eigenlijk zou iedere gemeenteambtenaar tijdens zijn werk verplicht elke dag een wandelingetje door de stad moeten maken. Niet alleen omdat het zo gezond is, maar gewoon om even te zien wat er buiten het stadskantoor zoal gebeurt. Geheid dat je iets raars of gevaarlijks opvalt dat aandacht behoeft.

Mijn vader werkt al jaren niet meer, maar wandelen door het centrum doet hij des te meer. Een greep uit zijn belevenissen: een tijdje geleden werd hij bij groen licht bijna van zijn sokken gereden door een racende KPN-bedrijfsauto op de Cityring. In de Schouwburgpromenade moet hij dagelijks aan de kant springen voor (brom)fietsers. En op het Radiopleintje dirigeert hij zich vastrijdende vrachtwagens met oplegger terug de Heuvelstraat in.

Want het is schandalig maar waar: terwijl iedereen zich druk maakt over de Cityring, loert het gevaar net zo hard in het voetgangersgebied dat erbinnen ligt. De politiek roemt de toename van het aantal winkels in het centrum, maar over de toegenomen overlast door het bijbehorende vrachtverkeer hoor je dan weer niks. Totdat er een ernstig ongeluk gebeurt natuurlijk.

Namens mijn vader belde ik naar de gemeente over het vrachtwagenprobleem op het Radiopleintje. De ambtenaar die ik moest hebben was op dat moment niet aanwezig, maar er werd een terugbelverzoek bij hem neergelegd. Weken gingen voorbij en ik dacht: daar hoor ik niks meer van. Tot vorige week. En de man had zowaar goed nieuws. De gemeente gaat namelijk binnenkort camera's hangen op het Radiopleintje. Deze camera's registreren alle kentekens van motorverkeer dat op het Radiopleintje komt. Geen ontheffing? Dan een dikke boete. Het zal niet al het vrachtverkeer doen verdwijnen, maar het wandelt en fietst straks wel een stuk veiliger daar. Een goede stap op weg naar een autoluwe binnenstad. Nu de Cityring nog.

Petra Jansen

|Doorsturen