Nieuws

Column: Wat een bak

Door Petra Jansen

De reacties waren zeer voor de hand liggend toen de gemeente Tilburg via sociale media een ontwerpwedstrijd aankondigde voor een interactieve afvalcontainer. 'Ik wil een afvalbak die maden detecteert, waarna de gemeente een seintje krijgt om de bak te komen legen', bedacht iemand. Een ander vroeg zich af of het interactieve deel betekende dat de maden dan hallo terug gingen zeggen als je ze groette. Maar de grote meerderheid van de reageerders wilde toch het liefst dat de kliko's gewoon wekelijks geleegd werden, in plaats van een nieuwe bak vol toeters en bellen.

Gelukkig voor deze mensen zat de vork anders in de steel dan zij dachten. De gemeente had bij de oproep namelijk per ongeluk een foto van een duobak geplaatst, in plaats van een openbare afvalbak. Want daar ging de wedstrijd over: ontwerp een Tilburgse versie van Holle Bolle Gijs. Die moet door middel van licht, geluid en/of spelelementen mensen verleiden hun troep beter op te ruimen op straat.

Ik wist het niet, maar Tilburg kent blijkbaar al twee pratende afvalbakken (nee dit is geen flauwe grap over onzin kletsende politici). Ze staan op de Westermarkt en kostten maar liefst 3200 euro per stuk. Je hoopt toch dat ze voor dat geld ook hufterproof zijn gemaakt. Daar staat tegenover dat je wel een applaus, getoeter of een bedankje krijgt als je er iets in gooit.

In de Efteling is Holle Bolle Gijs al jaren een publiekslieveling. Maar ja, rondwandelen in een sprookje nodigt sowieso al minder uit tot vervuilen dan lopen tussen beton en uitlaatgassen. Interactieve, kleurige afvalbakken fleuren het straatbeeld op, dat is zeker. Dus dan hebben we straks 10 leuke, pratende afvalbakken in plaats van 2 en dan is het geld op. Dan is Tilburg wel een ietsiepietsie schoner. Maar ook niet meer dan dat. Wat een bak.

 

Petra Jansen

|Doorsturen