Nieuws

Column: Winterbeleving

Door Petra Jansen

Winkelen op zondag, ik doe het niet vaak. Deels omdat ik die dag niet altijd in Tilburg ben maar in een gemeente die nog strikte zondagssluiting hanteert. En deels omdat ik zondag graag een net wat andere dag van de week wil laten zijn, met rust, een boek en bijvoorbeeld een wandeling. Maar afgelopen zondag besloot ik voor de verandering eens de kerstsfeer te gaan proeven in het Tilburgse centrum. Nou dat had de rest van Tilburg ook bedacht. Om kwart voor twaalf zag ik de shopaholics met hoge koopnood al voor de winkels staan wachten tot de deuren opengingen.

De Heuvelstraat blonk niet uit in kerstsfeer. Hudson's Bay had in elk geval nog een poging gedaan door een tiental kerstbomen dicht op elkaar in de etalage te zetten. "Niet mooi", meende mijn zusje, dat mee was op belevingstocht. Verder zag ik bedroevend weinig winterse etalageversiering. Daar doen grootwinkelbedrijven - waarin de Heuvelstraat grossiert - helaas niet meer aan. De Emmapassage had wel iets leuks: een kersttreintje dat in het winkelcentrum heen en weer reed. En twee metershoge versierde kerstbomen. Van het Pieter Vreedeplein met zijn niet-kerstige kermisattracties en de bijbehorende top 40-muziek die uit de speakers knalde, werden we wat minder vrolijk.

Missie winterbeleving mislukt? Nee, helemaal niet. We eindigden onze centrumwandeling namelijk op De Dwalerij. Een maandelijkse zondagsmarkt in het Dwaalgebied. De ondernemers in dit stukje centrum lieten zien hoe je wél een gezellige kerstsfeer creëert: met kerstkoortjes, en vuurkorven, warme chocolademelk en erwtensoep om je aan op te warmen, een geïmproviseerde skibaan en mooi versierde kramen met enthousiaste ondernemers erachter. Getuige de drukte op de markt waren veel mensen het met mij eens. En zo zijn het toch weer de kleine zelfstandigen die in Tilburg voor de échte winterbeleving zorgen.

Petra Jansen

|Doorsturen