Nieuws

Culturele 'bedevaart' naar bierdorp Hoegaarden en Heilige Ermelindis in Meldert

Door Peter van Oirschot

MOERGESTEL - Op zaterdagmorgen 19 mei vertrekt vanuit Moergestel een culturele 'bedevaart' naar Hoegaarden en Meldert.

Paul Spapens

Er bestaat sinds eeuwen een band tussen Moergestel en deze twee Vlaamse dorpen. Deelname kost slechts 5 euro per persoon, te voldoen in de bus. Voor dit bedrag wordt een compleet verzorgde dagtocht geboden met historische excursies en een lunch. Alleen het afsluitende patatje in de tot beste frituur van Vlaanderen (2018) uitgeroepen frietzaak in Meldert moet zelf worden betaald.

 

De busdagtocht wordt aangeboden door vier Moergestelse organisaties: Vrienden van St.-Jan, WieKentKunst, Ondernemend Moergestel en Tour de Brabant. Al deze organisaties zetten zich ieder op een eigen manier in voor het versterken van de Moergestelse samenleving. Aan deze bijzondere culturele 'bedevaart' kan iedereen deelnemen. Men moet zich uiterlijk 12 mei opgeven bij Jan Vriens: vriensadvies@home.nl. In de bus is plaats voor 40 personen en de organisatie hanteert het uitgangspunt 'vol is vol'.

 

De bus vertrekt op zaterdagmorgen 19 mei stipt om 09.15 uur vanaf het St.-Jansplein in Moergestel. Twee uur later arriveert het gezelschap in Meldert waar door de gemeente Hoegaarden een lunch wordt aangeboden. Aansluitend wordt onder leiding van deskundige gidsen een wandeling gemaakt door Meldert. Bezocht worden het kasteel, de donjon (een Middeleeuwse versterkte toren) en de schitterende kapel waarin de kostbare schrijn van de Heilige Ermelindis staat. In de tweede helft van de middag wordt een deskundige rondleiding gegeven door Hoegaarden en wordt een klooster bezocht van waaruit de wereldberoemde Hoegaardse biercultuur is ontstaan. Rond 21.30 uur is het gezelschap terug in Moergestel.

 

Op grond van dit programma spreken de organisatoren van een 'culturele' bedevaart. Het daguitstapje wordt 'bedevaart' genoemd omdat er sinds omstreeks 1400 in Moergestel een verering van de Heilige Ermelindis bestaat. Deze Vlaamse heilige komt uit Meldert. De laatste jaren worden er vanuit Moergestel en Meldert initiatieven genomen om deze eeuwenoude band nieuw leven in te blazen. Dit gebeurt door mensen en organisaties die het belang zien van gedeeld erfgoed als basis van de identiteit. Op 19 mei wordt 's middags in de kerk van Meldert een tentoonstelling over Moergestel geopend. De deelnemers aan de culturele 'bedevaart' maken ook deze korte plechtigheid mee.

|Doorsturen