Nieuws

'De Nieuwe Tilburgemeester'

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Tilburg krijgt een nieuwe burgemeester. Maar wat voor iemand moet dat zijn? Een vrouw of een man? Iemand die tussen de Tilburgers staat of juist de blik op Europa heeft? De gemeenteraad vroeg het aan de Tilburgers zelf.

De afgelopen twee weken mocht de stad meedenken over het profiel van 'De Nieuwe Tilburgemeester'. Inwoners konden reageren op 013 stellingen. Zowel online (via social media en een speciale website) als tijdens straatacties kregen Tilburgers op allerlei plekken in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout keuzes voorgelegd. Denk aan stellingen als: 'Moet de nieuwe burgemeester goede contacten in Den Haag hebben?' en 'Is het belangrijk dat de nieuwe burgemeester zich vaak in de wijken en dorpen laat zien?' In totaal namen 2.325 Tilburgers de moeite om te reageren.

De meest opvallende resultaten van deze vlotte volksraadpleging waren dat de stad vooral naar iemand zoekt die samen met inwoners naar gezamenlijke doelen kijkt. Er is een lichte voorkeur voor een vrouw als burgemeester (56%). Daarnaast moet het iemand zijn die vooral daadkrachtig en informeel is. De burgemeester moet zich vaak laten zien in wijken en dorpen. Ook zien Tilburgers liever iemand met een frisse blik voor nieuwe ideeën, dan dat er een burgemeester komt met veel bestuurlijke en politieke ervaring

Op 3 juli stelt de gemeenteraad het profiel van de nieuwe burgemeester vast.

|Doorsturen