Nieuws

De vrouw in 52 prenten en verzen

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Oud-burgemeester Ruud Vreeman en oud-stadsdichter JACE van de Ven presenteren zaterdag 7 oktober bij PARK een bundel van 52 tekeningen van vrouwen door Ruud Vreeman, allemaal vergezeld van achtregelige gedichtjes van JACE van de Ven.

Alle tekeningen ontstonden als zogenaamde droedels, krabbeltjes die Vreeman schijnbaar gedachteloos maakte tijdens vergaderingen in de Eerste Kamer der Staten Generaal. Vond hij een tekening enigszins geslaagd, dan werkte hij die later thuis verder uit en kleurde ze in. Het ontstaan van de serie is terug te horen in de naam van de bundeling, 'Vrouwenkamer'.

'Vrouwenkamer' wordt ten doop gehouden in PARK gevestigd in 013, de voormalige Goretti-kapel aan het Wilhelminapark 53 in Tilburg. Dit vindt plaats op zaterdag 7 oktober om 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur. Daarbij leest JACE van de Ven een aantal van de vrouwengedichtjes uit de bundel voor, serieus, bewonderend, maar ook plagend. Ook zijn er de originele kleurtekeningen van Ruud Vreeman te koop voor 75 euro per stuk.

De opbrengst van de schilderijtjes gaat naar PARK. PARK is een kunstinitiatief dat in 2013 opgericht werd door Rob Moonen tezamen met Linda Arts, René Korten en Reinoud van Vught en dat zich richt op actuele ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. Dat gebeurt onder meer door een tentoonstellingsprogramma.

Vreeman en Van de Ven maakten in 2007 al eens samen een bundel, 'Gemoedstoestanden', waar toen ook Ruud's vrouw Ronny aan meewerkte. De opbrengst was toen bestemd voor het Johan Stekelenburgfonds.

De bundel 'Vrouwenkamer' is uitgegeven door de Boekenfabriek in full color, ISBN 978-90-6663-082-6, en komt in de handel voor 14,95 euro.

|Doorsturen