Nieuws

De vrouwen van Napoleon


TILBURG - Twee echtgenotes, twee keizerinnen en drie grote liefdes. Maar ook 60 relaties en ontelbare escapades vormden een belangrijk onderdeel in het roemruchte leven van Napoleon Bonaparte. Hij was een man met een hart en een Europeaan avant la lettre, maar conservatief in zijn relatie met de vrouw. Een verhaal met pittige weetjes en pikante details.

Op donderdag 20 juni geeft Jean Dewaerheid in het Regionaal Archief Tilburg een lezing over het turbulente liefdesleven van deze Franse keizer, veldheer en hervormer. 'Een wereldburger met een open vizier', aldus Dewaerheid. Ook vorig jaar zorgde deze Belgische 'voordrachtgever' voor een geheel eigen kijk op het beleid van de omstreden Franse veldheer en staatsman.

De aanleiding voor zijn passie voor Napoleon begon ooit met een verzameling postzegels en sigarenbandjes. De presentatie is dan ook doorspekt met vele afbeeldingen die Jean Dewaerheid in de loop der jaren verzamelde. Daarnaast vormen de talloze afbeeldingen die Napoleon van zichzelf liet maken de leidraad voor een interessant verhaal, waarmee een geheel andere kant van 'de kleine Corsicaan' wordt belicht.

Het woord 'lezing' vindt Jean Dewaerheid (1952) een raar woord, want '… Ik lees niet, ik vertel'. De amusante Vlaming staat dan ook garant voor een historisch verantwoord verhaal met een luchtige ondertoon. Hij was lector Nederlands aan de Haute Ecole Lucia de Brouckère in Brussel en geeft nog regelmatig colleges in Frankrijk, Tsjechië, Slovakije, Lituanië, Slovenië en Portugal. Ook was hij actief in de Belgische politiek.

De lezing is op 20 juni en vindt dan plaats van 20.00-22.00 uur in het Regionaal Archief Tilburg aan de Kazernehof 75. De lezing wordt georganiseerd door Heemkundekring Tilborch. Niet leden betalen 4,00 euro entree. De koffie is gratis. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

|Doorsturen