Nieuws

Digitale wandeltocht door militair legerkamp in Rijen

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Op donderdag 15 maart geeft archeoloog Jan Roymans een lezing over het militaire oefenkamp van Koning Willem II in Rijen.

Hij neemt u mee op een digitale wandeling tussen de soldaten en hun onderkomens in de tijd van de Tiendaagse Veldtocht. De Tiendaagse Veldtocht, de laatste aanvalsoorlog van Nederland, volgde op de Belgische Opstand in 1830. Gedurende deze strijd om de Belgische onafhankelijkheid, die uiteindelijk resulteerde in een definitieve scheiding tussen de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden, bevonden zich in onze streken veel manschappen en legeronderdelen. Een van de verzamelplekken was een groot tentenkamp in Rijen, waar het leger zich voorbereidde op een oefening of de oorlog.

Sporen

Zo'n 13.000 mensen, militairen en burgers lieten hun sporen na in het veld. Naast zichtbare zijn er ook —althans voor de leek— veel onzichtbare sporen achtergebleven. Jan Roijmans weet ze stuk voor stuk te vinden.

Aan de hand van satellietbeelden en filters die hierop zijn geprojecteerd, worden hoogteverschillen op microniveau in het land zichtbaar. Dan veranderen de nietszeggende aarden wallen, verhogingen en kuilen in het hedendaagse landschap in kookkuilen en funderingen voor legertenten. Zo maken we kennis met de plaatsen waar ooit de soldaten en officieren verbleven.

De lezing wordt georganiseerd door heemkundekring Tilborch en vindt plaats in het Regionaal Archief Tilburg aan het Kazernehof 75. De lezing duurt van 20.00-22.00 uur. Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

|Doorsturen