Nieuws

Donald Ducks bij de voedselbank

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Gezinnen met kinderen die gebruik maken van de voedselbanken in Tilburg, Waalwijk en Loon op Zand krijgen in januari een gratis Donald Duck avonturenbundel. Deze actie is ingezet door Cubiss en de Bibliotheek Midden-Brabant, die de kinderen graag een leuk én nuttig extraatje cadeau doen.

Armoede en laaggeletterdheid gaan vaak hand in hand. Uit onderzoek blijkt dat 37% van de laaggeletterden behoort tot de laagste inkomensgroep en dat zij relatief vaak arm zijn. Door de Donald Duck te verspreiden via de voedselbank worden veel kinderen bereikt, die mogelijk een taalachterstand hebben. Strips lezen is goed voor de woordenschat en het bevordert leesplezier.

De Bibliotheek Midden-Brabant vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen ervan op de hoogte zijn dat een bibliotheek meer doet dan boeken uitlenen. Zo kunnen mensen er ook gratis naar workshops of lezingen, en is er sinds 2017 zelfs een Walk&Talk, waar werkzoekenden gratis workshops kunnen volgen en met elkaar kunnen sparren.

De actie in Tilburg, Waalwijk en Loon op Zand is onderdeel van een groter initiatief van Cubiss in Noord-Brabant en Limburg. Yvonne van den Berg (projectleider Versterken taalvaardigheid bij Cubiss) legt uit: "We weten dat kinderen die opgroeien met laagtaalvaardige ouders het risico lopen om zelf laaggeletterd te worden. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen. Door het verspreiden van deze Donald Ducks geven we iets extra's aan kinderen die het niet breed hebben. En hopelijk bevalt de Donald Duck zo goed, dat de kinderen in 2018 naar de bibliotheek komen om hem gratis te lenen."

|Doorsturen