Nieuws

Draadloze lantaarnpalen op zonne-energie

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Deze week onthulde wethouder Mario Jacobs op het Besterdplein in Tilburg twee bijzondere lantaarnpalen. De Soluxio lichtmasten zijn de eerste lantaarnpalen in Tilburg die volledig op zonne-energie werken en niet meer aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. De masten staan klaar voor de toekomst van de slimme stad.

Lantaarnpalen spelen een centrale rol in de toekomst. Een lantaarnpaal die zijn eigen energie opwekt kan bijvoorbeeld een oplaadpunt zijn voor smartphones, laptops of elektrische fietsen. "In de toekomst van de smart city zullen lantaarnpalen het verkeer reguleren, of bijvoorbeeld luchtvervuiling en verkeersintensiteit meten" aldus Lennert van den Berg, de oprichter van het Delftse technologiebedrijf Flexsol Solutions. De twee Soluxio solar lichtmasten van FlexSol Solutions kunnen dan ook wel eens een belangrijke rol gaan spelen in Tilburg.

FlexSol Solutions specialiseert zich in technologie op het gebied van zonne-energie. Zo heeft het bedrijf een techniek uitgevonden om cilindervormige zonnepanelen te maken met zeer efficiënte kristallijn silicium zonnecellen. Deze zonnepanelen zijn terug te vinden in de mast van de Soluxio. In het Midden-Oosten schijnt de zon al jarenlang op deze bijzondere lantaarnpalen, maar ook in Nederland zijn ze op steeds meer plekken te vinden. Toch zijn de masten in Tilburg bijzonder. Ze zijn bijna 10 meter hoog en hebben een speciale afwerking met houtlook.

De lantaarnpalen maken geen gebruik van een traditioneel, vlak zonnepaneel bovenop de mast. In plaats daarvan zijn er vijf cilindervormige panelen verwerkt in de lengte van de masten zelf. Het feit dat de zonnepanelen verticaal staan heeft het voordeel dat stof, vuil en sneeuw er onmiddellijk vanaf glijden. Daarbij zien deze nieuwe lantaarnpalen er een stuk stijlvoller uit en kan er meer energie worden opgewekt dan met een vlak paneel.

Omdat de lantaarnpalen hun eigen energie opwekken hoeven ze niet op het elektriciteitsnet aangesloten te worden en zijn ze dus volledig draadloos. Voor de gemeente Tilburg is dit een groot voordeel, want de masten worden ieder jaar tijdelijk weggehaald om plaats te maken voor de Tilburgse kermis.

Iedere lichtmast is verbonden met het internet. Via een online monitoringsplatform worden ze op afstand bediend. Zo blijft de software up-to-date en geven de masten zelf aan wanneer onderhoud nodig is, waardoor ze ook nog eens eenvoudiger in gebruik zijn. Andere apparatuur kan ook worden aangesloten op het netwerk van de Soluxio. Zo kunnen de masten bijvoorbeeld gebruikt worden om verkeersstromen in kaart te brengen of de luchtkwaliteit te meten. Dit allemaal in een gerecycled aluminium jasje: een volledig duurzame paal die klaar staat voor de toekomst.

|Doorsturen