Nieuws

Dragqueens komen niet voor niets op Roze Maandag

Door Silvester Klaasman

Tijdens Roze Maandag staan er de nodige evenementen op het programma. Traditioneel zijn dragqueens daar een belangrijk onderdeel van. Ook in de Stadhuisstraat staan weer een aantal shows gepland. Onder andere de Dragqueen Express, een treintje dat dragqueens en travestieten naar de Pride Walk vervoert, zal vertrekken vanaf de Stadhuisstraat

Dat Roze Maandag een maatschappelijke dimensie heeft, namelijk het vieren van diversiteit, wil niet zeggen dat alle dragqueens en travestieten die te bewonderen zijn, vrijwillig komen. “Natuurlijk zijn er mensen die vrijwillig komen optreden bij ons in de straat”, vertelt Bertie Wolf, eigenaar van Café Peanuts. “Maar de professionele dragqueens die worden gewoon betaald. Die mensen moeten ook hun inkomen ergens vandaan halen, het geld groeit ze niet op de rug.”

Kostbaar

Dragqueen zijn is namelijk een kostbare bezigheid, zegt de café-eigenaar. “Google maar eens op dragqueenkleding. Dan kom je van alles tegen en het is allemaal niet goedkoop, er zit een behoorlijke industrie achter. Dragqueens verschillen daar in ook van wat we travestieten noemen. Die laatste kleden zich wat meer ingetogen, vaak ook als er geen feest is. Aan dragqueens zit meer een showelement, die dossen zich ook uitbundiger uit.”

Volle straat

“Je kunt pruiken en hoge hakken kopen die speciaal op herenmaten zijn gemaakt”, gaat Wolf verder. “Vooral in België heb je een aantal dragqueenwinkels waar dragqueenkleding speciaal voor heren wordt gemaakt.” De aanwezigheid van de dragqueens komt de horeca in ieder geval ten goede. “Ik zou niet weten hoeveel mensen er komen op Roze Maandag”, zegt Wolf desgevraagd. “Maar ik verwacht dat de straat [de Stadhuisstraat, red.] als vanouds weer vol staat.”

|Doorsturen