Nieuws

Drie internationale vrouwenrechtenactivisten op event in LocHal

Door Silvester Klaasman

TILBURG - Human Rights Tattoo, Pop Up Cinema en de Kennismakerij slaan op donderdagavond 14 november hun handen ineen voor het event ‘Human Rights Tattoo: Docu & Talks’ in de iconische LocHal.

Een avond die in het teken staat van de première van de korte internationale documentaire over mensenrechtenactivist Betty Lachgar genaamd ‘Betty, letter 4049: F’.

In het bijzijn van de Marokkaanse activist Ibtissame Betty Lachgar zelf, filmmaker Xena Maria Evers en abortusactivist Rebecca Gomperts gaat ‘Betty, letter 4049: F’ in premiére. Ibtissame Betty Lachgar is een in Rabat en Parijs wonende activist, radicale feminist en LGBT-belangenbehartiger en heeft in 2009 ‘MALI Movement’ opgericht, een organisatie die strijdt voor individuele vrijheid in Marokko.

In september van dit jaar werd Betty onderdeel van de Human Rights Tattoo community. Documentairemaakster Xena Maria Evers (bekend van de VPRO documenataire ‘Mijn Broer en Ik’) volgde Betty een aantal dagen met haar camera op uitnodiging van het internationale in Tilburg gestarte kunstproject Human Rights Tattoo.

Meike van Zandvoort van Pop Up Cinema gaat met beide vrouwen in gesprek over de film, over hun leven en over hun drijfveren.

De derde gast van de avond is Rebecca Gomperts, arts, abortusactivist en oprichter van Women on Waves. Op een Nederlands schip met een mobiele kliniek biedt Women on Waves hulp aan vrouwen, die wonen in landen waar abortus strafbaar is. Over de ervaringen op dit schip werd de film ‘Vessel’ gemaakt. Op deze avond komen daarvan ook fragmenten langs.

Human Rights Tattoo reist sinds 2012 over de hele wereld om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te tatoeëren. Letter voor letter, 6773 letters op 6773 mensen. Zo vormen we een community die de mensenrechten levend houdt, erover spreekt en elkaar versterkt.

‘Human Rights Tattoo: Docu & Talks’ biedt op 14 november een compleet programma voor iedereen die kennis wil maken met drie invloedrijke vrouwenrechtenactivisten en is gratis toegankelijk.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld