Nieuws

Drugs

Door Petra Jansen

Mijn vriend kreeg een foldertje in de brievenbus. Eigenlijk was het meer een boekje, gedrukt op slecht papier en in donkere, onheilspellende kleuren. Ik moest meteen denken aan de blaadjes van de Jehovah’s Getuigen, waarbij je alleen al door de opmaak gaat denken dat het einde der tijden nabij is. ‘De feiten over drugs’, stond er in koeienletters op de voorkant van het boekje. En daaronder ‘Drugs maken elk jaar miljoenen levens kapot. Wat kan eraan gedaan worden?’ Daarnaast het gezicht van een vrouw, dat er duidelijk zo eng mogelijk moest uitzien. Want drugs zijn slecht.

Ik bladerde het boekje door. Op elke pagina stond een type drugs genoemd, met zijn mentale en fysieke effecten. Ook stond er dubieuze informatie in over de langetermijneffecten van drugs (‘Een cocaïneverslaafde zal alles doen om aan spul te komen, zelfs een moord plegen.’), gelardeerd met nog meer plaatjes van ernstig verspookte jongeren. Ook de ervaringsverhalen van ex-drugsverslaafden overtuigden me niet (‘Op een dag beet ik in glas. Op een ander moment verscheurde ik een uur lang lappen met mijn tanden’). Kortom, het was een hoop bangmakerij bij elkaar.

Ik ontdekte dat er nog een flyer bij het boekje zat. Die maakte meteen duidelijk van wie deze onzin afkomstig was: de Scientologykerk. Een sekte opgericht door L. Ron Hubbard, een mislukte sciencefictionschrijver met waanideeën en losse handjes. Voor een paar tientjes kon ik zijn boek bestellen, dat beloofde mijn geestelijk potentieel gigantisch te vergroten. Ik keek naar de foto van genie Albert Einstein op de flyer. Desondanks zag ik maar van de aankoop af.

Bij Scientology geloven ze dat de aarde wordt bevolkt door dolende zielen van buitenaardse wezens die hier 75 miljoen jaar geleden zijn geland. Wat voor drugs zouden die lui eigenlijk zelf geslikt hebben?

Petra Jansen

|Doorsturen