Nieuws

Eerste ‘Fatima Dag’ met boek, wandelingen en expositie

Door Peter van Oirschot

TILBURG - ‘Fatima in Tilburg’ is de titel van een nieuw boek van Paul Spapens. Het vertelt het verhaal van hoe uit de eerste naoorlogs parochie van het bisdom Den Bosch zich een moderne stadswijk ontwikkelde.

Foto uit particuliere collectie

Het 280 pagina’s tellende boek met veel nooit eerder gepubliceerde foto’s wordt gepresenteerd tijdens de eerste Fatima Dag op zondag 20 januari in wijkcentrum Koningshaven aan de Kruisvaardersstraat. Dan is het boek ook te koop voor slechts 6 euro. De Fatima Dag duurt van 13.00 tot 16.30 uur. Deze dag wordt een brochure van een wandeling door de wijk gepresenteerd en kan worden deelgenomen aan wandelingen onder leiding van wijkbewoners. Verder wordt een fototentoonstelling geopend, die twee maanden te zien zal zijn.

In het eerste deel van het boek ‘Fatima in Tilburg’ introduceert Paul Spapens pastoor Piet van der Velden. Deze mannetjesputter slaagde er in om in een zeer moeilijk tijd direct na de oorlog niet alleen een nieuwe parochie te stichten, maar ook om een complete nieuwe infrastructuur uit de grond te stampen. Er kwamen twee scholen, een kerk, een pastorie, een klooster voor de Fraters en Sint-Jozefzorg. Het bejaardenhuis was lange tijd het modernste van Nederland. Al deze gebouwen waren een schepping van de gerenommeerde architect Jos Bedaux. De kerk is gesloopt.

In het boek laat Spapens verder zien hoe uit de parochie een compleet nieuwe wijk ontstond met middenstanders, een rijk verenigingsleven, de AaBe-fabriek (nu een winkelcentrum) en nog veel meer. Hij laat tientallen inwoners van vroeger en nu vertellen over hun ervaringen, herinneringen en belevenissen. Het boek eindigt in het heden met onder meer het verhaal van een Syrische vluchteling die eerst in St.-Jozefzorg woonde en nu in Tilburg een succesverhaal kan schrijven. Bijzonder is ook het hoofdstuk over een Portugees gezin dat aan het Arendplein woont en slechts de Ringbaan Zuid over hoeft te steken om in Fatima te zijn.

Fatima is een beroemd Maria-bedevaartsoord in Portugal. Om het onderscheid aan te geven heet het boek ‘Fatima in Tilburg’. Het boek is een initiatief en een uitgave van de Stichting Erfgoed Fatima, die is opgericht door wijkbewoners. Door middel van allerlei activiteiten willen de vrijwilligers van de stichting de wijk Fatima extra impulsen geven. Een voorbeeld daarvan is de wijkwandeling en de mooie brochure die daarover is gemaakt. Het boek is de komende tijd zolang de voorraad strekt te koop in wijkcentrum Koningshaven.

|Doorsturen