Nieuws

Einsteins heilige graal

Door Peter van Oirschot

TILBURG - De Wetenschappelijke Kring Tilburg nodigt u uit voor een voordacht over Einsteins heilige graal op woensdag 11 oktober om 20.00 uur bij Boerke Mutsaers, Vijverlaan 2 in Tilburg.

Albert Einstein is verreweg de bekendste en meest populaire natuurkundige van de vorige eeuw. In 1905 ontwikkelde hij de Algemene Relativiteitstheorie waaruit de beroemde formule E = m.c2 volgde. Einstein noemde dat "de grootste ontdekking van mijn leven". In 1915 formuleerde hij de Speciale Relativiteitstheorie; volgens deze theorie wordt onder andere licht van sterren door de zon afgebogen, en dat werd bij de zonsverduistering van 1919 experimenteel bevestigd. De relativiteitstheorie was zo revolutionair, dat het Nobelcomité het in 1921 niet aandurfde om Einstein de Nobelprijs te geven voor deze theorie. In plaats daarvan kreeg hij de Nobelprijs voor zijn verklaring van het foto-elektrisch effect.

Later in zijn leven pakte Einstein een groter probleem aan: de vereniging van de zwaartekracht en elektromagnetisme. Dat project mislukte echter jammerlijk, ondanks decennia van inspanning. Waarom was Einstein zo gegrepen door dit project? En waarom weten er zo weinig van? De inleider probeert door een studie van leven, tijd en werk van Einstein dit deel van zijn oeuvre inzichtelijk te maken. Prof. Jeroen van Dongen houdt daarover een voordracht voor een breed academisch publiek. Hij is in 2002 gepromoveerd op dit onderwerp. Nu is hij professor Wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

U kunt zich aanmelden via wktilburg@gmail.com

|Doorsturen