Nieuws

ETZ krijgt ‘roze lintje’ voor goede borstkankerzorg

Door Petra Jansen

TILBURG - Het mammateam van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg heeft weer het ‘roze lintje’ van BorstKankerVereniging Nederland (BVN) ontvangen.

Dit keurmerk wordt toegekend aan ziekenhuizen die zich onderscheiden door patiëntgerichte borstkankerzorg. Het ETZ verdient het lintje omdat het ziekenhuis voldoet aan de verplichte criteria gebaseerd op wat patiënten belangrijk vinden in de borstkankerzorg. Het beeldmerk van het roze lintje geeft symbolisch aan dat het ETZ voldoet aan de eisen van goede borstkankerzorg zoals BVN die stelt. Een thema waaraan BVN voor het tweede jaar op rij veel gewicht toekent, is gedeelde besluitvorming, ofwel ‘Samen beslissen’. In deze kijk op de patiënt en de zorg wordt de patiënt uitgenodigd en ondersteund om samen met de zorgverlener na te denken en te beslissen over de zorg die het beste bij hem of haar past. Iets wat bij het ETZ symbool staat voor Buitengewone zorg.

Mammapoli

De mammapoli van het ETZ behandelt jaarlijks vele honderden nieuwe patiënten. De poli biedt een snel diagnostisch traject. In een ochtend krijgen patiënten een gesprek, lichamelijk onderzoek, mammografie (röntgenfoto van de borsten), echo en indien nodig een punctie. Hierdoor kunnen patiënten vaak dezelfde dag worden gerustgesteld. Bij een punctie is binnen een tot drie dagen een diagnose gesteld. Patiënten kunnen vijf ochtenden per week op de mammapoli terecht. Het lintje is bedoeld als ondersteunende informatie voor patiënten, hun relaties en hun huisartsen.

|Doorsturen