Nieuws

Expatroman `Flardentango' van Claire Brentjens komt uit in november

Door Silvester Klaasman

TILBURG - Meestal nemen we aan dat onze eigen herinneringen de waarheid zijn. Maar hoe weten we of dit ook echt zo is? In `Flardentango' groeit hoofdpersoon Evelien op in een schijnbaar ideaal expatgezin.

Ze maakt avontuurlijke reizen en verblijft tussen 1969 en 1972 in Argentinië, waar ze als volwassene met warme gevoelens op terugkijkt. Hoe vaker ze echter terugblikt, hoe meer barstjes hun bestaan begint te vertonen.

Als voormalig expatkind verwerkte Brentjens in dit boek de Argentijnse geschiedenis uit de jaren '60-`70, waarbij de latere staatsgreep van Videla, de jacht op communisten door de militaire junta en de reacties in Nederland aan bod komen. Inspiratie voor het verhaal putte ze onder andere uit haar eigen verblijf in Argentinië.

Tilburg

Naast Argentinië spelen ook diverse steden in Nederland een rol in het boek. Vooral Tilburg springt in het oog. De moeder van hoofdpersonage Evelien is er geboren en de vader studeerde aan de Katholieke Hogeschool Tilburg. Een van de dramatische feiten uit het boek is het omkomen van Eveliens opa op de Bevrijdingsdag van Tilburg.

Olof

Als student is de vader lid van de in de oorlog opgerichte vriendenclub Torpedo van T.S.C. Sint Olof. Een van de oprichters stierf als verzetsstrijder. Als Evelien en haar broer in Tilburg gaan studeren, blijkt dat de vriendenclub de woelige jaren '60 niet heeft overleefd. Wel kunnen ze zich aansluiten bij T.S.C. Sint Olof en leiden een studentenleven dat in fel contrast staat met het studentenleven in Amsterdam, de stad waar hun oudere zus studeert.

Als Torpedo later een doorstart maakt, krijgt haar moeder een erelidmaatschap aangeboden. Dit alles ontdekt Evelien pas als de laatste zich niks meer kan of wil herinneren van het verleden. Terwijl Evelien de geheimen van haar ouders ontrafelt, wordt duidelijk dat ze ook iets voor zichzelf verborgen houdt.

De schrijver

Claire Brentjens woonde als kind veel in het buitenland, omdat ze deel uit maakte van een expatgezin. Tussen 1969 en 1972 woonde ze in Argentinië, de tijdsperiode waarin ook een deel van haar boek zich afspeelt. Brentjens studeerde Rechten in Tilburg, later scherpte zij haar schrijftalent aan op de Schrijversacademie van Antwerpen.

De Roman wordt 16 november gepresenteerd bij Sociëteit T.S.C. Sint Olof. Er wordt verwacht dat het boek vanaf 18 november in de winkel verkrijgbaar is.

 

 

|Doorsturen

Tilburg in Beeld