Nieuws

Fabrieksschoorstenen als symbool van industriële verleden


TILBURG - Fabrieksschoorstenen. Tilburg is er letterlijk groot door geworden en zette zich er landelijk mee op de kaart.

Arjan Barnard is een autoriteit op het gebied van deze industriële bouwwerken en schreef er een lijvig boek over: 'Fabrieksschoorstenen in Nederland'. Op donderdag 21 maart geeft hij een lezing over deze opvallende erfgoedobjecten. Aan de voet van één van Tilburgs best bewaard gebleven fabrieksschoorstenen nog wel.

Ooit stonden er in Nederland meer dan 10.000 fabrieksschoorstenen, nu nog iets meer dan 600. Belangrijke monumenten die het verhaal vertellen over de industriële ontwikkeling van een stad of dorp. Het gebruik van de schoorsteen hing nauw samen met de introductie van de stoommachine in de 19e eeuw. Zij zorgden zowel voor de afvoer van verbrandingsgassen als voor voldoende 'trek'. De ene keer werden zij functioneel vierkant gebouwd en op een ander moment toonden zij zich als rijkelijk versierde reclamezuilen

Arjan Barnards fascinatie voor schoorstenen begon meer dan 30 jaar geleden. In 2017 presenteerde hij zijn boek 'Fabrieksschoorstenen in Nederland'. Hierin beschrijft hij de ontwikkeling en de bouw van fabrieksschoorstenen en geeft hij een overzicht van maar liefst 7000 locaties in Nederland waar ooit fabrieksschoorstenen gebouwd werden. Tijdens de lezing zullen diverse facetten voorbijkomen, van de ontwikkeling in 1775 tot massale sloop. Het boek kost normaal 37,50 euro maar zal tijdens de lezing eenmalig voor 30,00 euro worden aangeboden.

De lezing is op donderdag 21 maart van 20.00-22.00 uur en vindt plaats in het Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75. De lezing wordt georganiseerd door Heemkundekring Tilborch. Niet leden betalen € 4,00 entree. De koffie is gratis. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

|Doorsturen

Tilburg in Beeld