Nieuws

Factorium: 150 jaar muziek- en dansonderwijs

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Al in 1869 heeft het de Tilburgse gemeenteraad behaagd om 1.000 gulden beschikbaar te stellen voor 'de opleiding van jongelieden van het mannelijk geslacht tot de toonkunst' en 'de ontwikkeling van muziekalen zin onder de bevolking dezer gemeente.'

Honderdvijftig jaar later staat er een florerend cultuurbedrijf dat Factorium Podiumkunsten heet en dat jaarlijks 6.000 cursisten, 3.000 deelnemers aan projecten, 25.000 kinderen in het basisonderwijs in Tilburg en Goirle bereikt en 22.000 bezoekers in haar theater aan het Koningsplein ontvangt voor muziek, dans en theater.

Op zaterdag 16 februari is er een galavoorstelling voor genodigden. Een wervelende show waarin de bezoeker ogen en oren te kort komt omdat er zoveel prachtige verhalen te vertellen zijn, die vormgegeven worden door de kunstenaars-docenten en jonge talenten die Tilburg en Goirle rijk zijn. Een dag later, op zondag 17 februari, zijn er voorstellingen voor het grote publiek. Dit jubileumfestival duurt van 13.00-18.00 uur. Het hoofdgebouw van Factorium bruist die middag van de grote en kleine voorstellingen, mini-optredens, cross-overacts, gastoptredens, masterclasses en workshops. Verwacht een groot feest! En bij feestjes horen ook verrassingen en cadeaus, daar zal de bezoeker het nodige van merken. De entree op zondagmiddag 17 februari is gratis.

Meer informatie: www.factorium.nl

|Doorsturen