Nieuws

Festival Circolo naar Leijpark

Door Peter van Oirschot

Foto: Cie Les Colporteurs en Yell en Yonkers

Tiendaagse circusfestival van Liempde naar Tilburg

TILBURG - Het bekende Festival Circolo verhuist van Landgoed Velder in Liempde naar Tilburg. Vanaf 2018 vindt het tiendaagse circusfestival plaats in het Leijpark.

De gemeente Tilburg, Festival Circolo en diverse culturele instellingen in de stad zijn aan het werk om dit mogelijk te maken. Het festival past volgens de organisatie bij de in deze stad gevestigde circusopleiding en sluit naadloos aan op de lijn en historie van de Tilburgse Kermis en het Gipsy Festival, die net als het circus voortkomen uit de nomadische cultuur van rondtrekkende bedrijven en families. Het is de bedoeling dat de eerstkomende versie van het evenement haar tenten opslaat in het Leijpark.

Festival Circolo is het meest veelzijdige, internationale circustheaterfestival in Nederland. Het biedt een toonaangevend, exclusief en toegankelijk programma met (inter)nationale circusproducties die nog niet eerder in Nederland te zien waren. Circolo toont de state-of-art van een podiumdiscipline: het circustheater, een cross-over van circus, moderne dans, muziek, vormgeving en beeldende kunst.

Tien jaar geleden is Festival Circolo gestart met een tweejaarlijks festival op het prachtige Landgoed Velder in Liempde. Het festival groeide van 9.000 bezoekers bij de eerste editie naar zo'n 20.000 in 2014 en 2016.

In 2007 is in Tilburg de Fontys Academy of Circus and Performance Art (ACaPA) gestart. Studenten die afstuderen aan deze opleiding stromen door naar internationale gezelschappen of starten eigen gezelschappen en producties. Festival Circolo helpt daarbij en werkt daarin nauw samen met Tilburgse partners als DansBrabant, De NWE Vorst, Theaters Tilburg en Het Zuidelijk Toneel. De nauwe contacten en de enthousiaste samenwerking hebben geleid tot het plan om Festival Circolo te verhuizen naar Tilburg. De bijzondere sfeer van het evenement met zijn circustenten in het groen kan in het Leijpark goed behouden worden. De samenwerking met Theaters Tilburg, De NWE Vorst en Fontys Hogeschool voor de Kunsten leidt verder tot intensieve circusprogrammering in hun zalen tijdens de herfstvakantie in de oneven jaren. Zo kan Festival Circolo volgens de initiatiefnemers groeien naar een jaarlijks evenement met een outdoor en een indoor editie.

De gemeente Tilburg is van mening dat Festival Circolo uitstekend bij de stad past en dat dit culturele evenement een waardevolle aanvulling is op haar festivalaanbod.

Festival Circolo is met de gemeente in een vergevorderd stadium bij de uitwerking van de verhuisplannen. De organisatie van Festival Circolo verlaat met pijn in het hart Landgoed Velder, Liempde en de gemeente Boxtel. Het festival is daar zeer gastvrij ontvangen en vanaf het begin volop gesteund. De gemeente Boxtel heeft zich volop en constructief ingezet om het festival te behouden, maar de artistieke kansen in Tilburg zijn groter, zo is de overtuiging.

 

Festival Circolo 2018 begint op vrijdag 12 oktober 2018 bij de start van de herfstvakantie.

|Doorsturen