Nieuws

Ga mee met de boswachter of ga zelf op avontuur

Door Peter van Oirschot

HAAREN - Op Tweede Paasdag, maandag 17 april, viert Brabants Landschap het voorjaar met de Dag van het Landschap en geeft daarmee het startsein voor een bruisend wandelseizoen.

Vanuit 14 locaties in heel Brabant kun je eropuit om de natuur 'dichtbij' huis te ontdekken, zoals Landgoed Nemerlaer in Haaren. Ook openen de informatiepunten van Brabants Landschap hun deuren voor heel natuurminnend Brabant.

Beleef het voorjaar en wandel mee met de boswachter. Op 11 van de 14 locaties beginnen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur wandelexcursies. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. Voor gezinnen met jonge kinderen is er naast de wandelingen nog de mogelijkheid om op avontuur te gaan in 5 van 14 gebieden met de wandelapp 'Vossensteken'. Download de app thuis via de App Store of Google Play.

Op Tweede Paasdag kunnen zowel grote als kleine avonturiers hun hart ophalen met de wandelapp 'Vossenstreken': de tofste app vol geheimen en wonderbaarlijke weetjes, speciaal voor gezinnen met kinderen. De start is voor het fort. Voor wie na deze route de smaak te pakken heeft: er zijn al 10 routes in Brabant en de Belgische Kempen gerealiseerd. En iedere maand komt er eentje bij!

Tijdens de route op Fort Altena leer je van alles over het soldatenleven, vleermuizen en andere manieren van kijken. Onderweg pik je ook nog eens een heleboel natuurweetjes en cultuurgeschiedenis op. Vossenstreken is een superleuke app voor de hele familie met verrassende routes, die het hele jaar door te belopen zijn. Het blijft niet bij wandelen: onderweg vertelt "buitenbaas" Robin over de geheimen van het landschap en heeft hij opdrachten voor de snelste, kleinste of slimste in het gezelschap. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen van 5 tot 12 jaar, de gemiddelde lengte van een route is 3,5 kilometer en er is altijd horeca in de buurt. Ideaal dus voor families! Download de app thuis via de App Store of Google Play. Meer weten over deze app: www.vossenstrekenapp.com

Nemerlaer betekent een 'laar' (open plek in het bos) aan het riviertje de Nemer. De geschiedenis van het landgoed neemt een opvallende wending in 1852. Het werd toen gekocht door baron André van den Bogaerde van Terbrugge, de eerste commissaris van de koning in Noord-Brabant. Het kasteel leek hem wel een passende behuizing voor zijn zoon Donatus. Deze liet het slotje verbouwen in de stijl van de neogotiek.

Adres en parkeren: Pannenkoekenhuis Belveren, Oisterwijksedreef 4 in Haaren.

Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl

|Doorsturen