Nieuws

Gamen tegen alzheimer

Door Caroline van de Oetelaar

TILBURG - Het Tilburgse initiatief Dutch Game Marathon gaat om geld op te halen voor het goede doel, 56 uur aaneengesloten gamen.

Silvester Klaasman

Dat doen de gamers op een live stream. Via het internet kan dan worden meegekeken naar hoe de verschillende spellen gespeeld worden. Ook kan er met de gamers gechat worden. Zo kunnen kijkers advies geven, en - niet onbelangrijk - geld doneren aan het goede doel, in dit geval Alzheimer Nederland.

"In de VS is livestreaming een bekend fenomeen", zegt initiatiefnemer Sander Klomp. "Daar wordt wel eens 2 miljoen dollar opgehaald met een charity stream. Dergelijke bedragen verwachten we niet. In Nederland is het nog klein." Een eerder initiatief in 2011 haalde 3000 euro op. "Maar in die tijd was het echt nog minder populair."

Giveaways

Klomp durft niet te zeggen hoeveel geld ze nu ophalen. "Dat is echt heel moeilijk te zeggen. We hebben een paar bekende influencers uitgenodigd. Eén daarvan heeft bijvoorbeeld 90.000 volgers. Maar hoeveel er daarvan mee gaan kijken weten we niet, maar het aantal zou kunnen oplopen. Daarbij hebben we ook nog giveaways. Die hebben we gekregen van sponsors, om weg te geven aan aan donateurs. Als we uiteindelijk 10.000 euro op weten te halen zouden we enorm blij zijn",zegt Klomp.

Het gameteam bestaat in totaal uit zes man. "We spelen in een soort ploegen", vertelt Klomp, "dus we hebben wel de mogelijkheid om ieder acht uur te slapen en te ontbijten, maar daarna moeten we door. Het zal dus wel een pittig weekend worden."

Games

En welke games worden er gespeeld? "Daar zit een behoorlijke variatie in. In het begin wilden we de games dichtbij het thema Alzheimer houden en probeerden we vooral titels te vinden die daarmee te maken hadden. Dus met personages die aan geheugenverlies leden. Daar zijn we inmiddels vanaf gestapt omdat we ook aanbod kregen van kleine, Nederlandse game-ontwikkelaars om hun spellen te spelen. En dat vonden we te leuk om te laten liggen."

 

De Dutch Game Marathon begint 20 september om 16.00 uur en is te volgen op Twitch.tv/gamemarathonNL.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld