Kermis

Genieten van de kermis vanaf de Katterug

Door Caroline van de Oetelaar

TILBURG - De kermis trekt mensen van heinde en verre naar het Tilburgse stadshart. Maar hoe zit het met mensen die al in het stadshart wonen en die zo maar tien dagen lang de kermis voor hun de deur vinden?

Nicole (30) en Yannick (28), wonen op de Katterug en hebben het ondanks de overlast bij de vele evenementen in het stadscentrum naar hun zin. Als het kermis is, lopen we er elke avond wel een stukje overheen, zegt Nicole. Het stel woont nu twee jaar in het appartement in het door sommige verguisde en door andere begeerde appartementencomplex. Zelf waren we ook sceptisch voor we er gingen wonen. We zijn toch gaan kijken en we werden eigenlijk terstond verliefd op het uitzicht. We kijken nergens tegenaan, we kijken juist echt over de stad heen', vertelt Yannick. 'En van dat uitzicht genieten we ook als het kermis is.

Zelfde bandje
Natuurlijk zijn er puntjes van ergernis, gaat Yannick verder. Attracties spelen steeds hetzelfde bandje af. Dan sta je te koken en hoor je `Jumbo, Jumbo, de nieuwste familieattractie, koop uw penningen aan de kassa'. Na tien dagen heb je het wel gehoord, maar over het algemeen valt de overlast mee.

Het is een continue stroom van geluid, vertelt Nicole. Daardoor wen je eraan, het verdwijnt op de achtergrond. We hebben er bij wijze van spreken meer last van als het stil is en er komt ineens een brommer onder het gebouw door rijden. Dat valt veel meer op.

Walk of shame
Bovendien heeft in het centrum wonen ten tijde van de kermis ook voordelen. Vorig jaar had ik een baan waarvoor ik om 6 uur `s ochtends de weg op moest, vertelt Nicole. Dan zie je de mensen op straat die de hele nacht hebben doorgehaald en eigenlijk allang op bed hadden moeten liggen. Ik noem het de walk of shame. Zo zag ik vorig jaar een vrouw verdwaasd haar fiets zoeken terwijl ze nog maar één schoen had. Ik zag een andere morgen een dronken student met een van de roze lolly's aan de haal gaan - de kermisdecoratie die in twee nachten tijd vernield werd, zegt Yannick. Toen ik die jongen erop aansprak stamelde hij dat hij de lolly gevonden had en hem net terug ging brengen.

Muntjes schuiven
Hun liefde voor de kermis is sinds ze wonen op de Katterug allerminst afgenomen. Over hun favoriete onderdeel van de kermis is het stel dan ook duidelijk: echte attracties doen we niet echt, zegt Nicole. Vorig jaar ben ik alleen in de Booster geweest. Verder doen we vooral spelletjes als muntjes schuiven en kamelenrace. Vooral in muntjes schuiven zijn we erg goed, als je wilt, mag je een keertje mee, dan kunnen we je het leren, besluit Nicole met een glimlach.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld