Nieuws

Gouden Duim voor koster Bart van Gool

Door Peter van Oirschot

BIEZENMORTEL - Het is Barts handelsmerk: het duimpje omhoog. Onlangs kon hij een dubbele duim omhoog houden. Uit handen van gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant, ontving Bart namelijk een Gouden Duim voor zijn jarenlange toewijding aan de kapel van Assisië.

Henri Swinkels: "De Gouden Duim is er voor mensen die zich in deze mooie provincie inzetten voor anderen en voor hun omgeving. Bart, vandaag zetten we jou in het zonnetje!"

Op het Landpark van Assisië wonen en werken ruim 200 mensen met een beperking. "De bewoners leven hier samen met mensen die ze niet zelf hebben uitgekozen. Ze wonen in een in een beschermde omgeving, maar ook hier veranderen de dingen wel eens", legt geestelijk verzorger Michael Kolen uit. Een mini-samenleving dus. "Inderdaad. In de echte samenleving staan de mensen die wat mondiger zijn op de voorgrond. Hier zijn de mensen wat minder mondig. Ik vind het mooi dat de provincie met deze Gouden Duim mensen op de voorgrond plaatst die hun eigen rol nogal bescheiden vinden. Voor mij dé reden om Bart voor te dragen. Hij is vandaag symbool voor al die mensen die zich in deze samenleving belangeloos inzetten."

Bart werkt al 'sinds mensenheugenis' in de kapel. Twee keer per week én als er een viering is. Hij zorgt dat het er netjes uit ziet, vult de kaarsen aan en leidt een ieder die dat wil, rond. Hij is een echte gastheer. Op dit moment wordt de kapel in stappen leeggehaald, omdat een verbouwing aanstaande is. Voor de bewoners is verandering best moeilijk. Michael Kolen: "Daarom hebben we 40 bezinningsdagen voor de kapel. Bij het leeghalen en opruimen is iedereen actief betrokken. We staan daar bewust bij stil; zo komt er ook weer ruimte voor iets nieuws. De bewoners hebben ook een grote rol bij het weer opbouwen en inrichten van de nieuwe kapel."

Michael vraagt Bart: "Wil jij dan alsjeblieft, als straks alles weer mooi nieuw is, ook weer de hoeder van deze ruimte zijn?" Bart heeft al een kwartier een enorme glimlach op zijn gezicht. Hoe zal hij reageren op

deze belangrijke vraag? Het (Gouden) duimpje gaat... omhoog!

De provincie reikt elke maand een Gouden Duim uit aan iemand die zich belangeloos inzet voor anderen. "Er gebeuren in Brabant ontzettend veel goede dingen, veel mensen staan echt klaar voor een ander", aldus gedeputeerde Henri Swinkels. "Dat gebeurt op alle terreinen, of het nu cultuur, leefbaarheid, zorg of bijvoorbeeld erfgoed is. Overal zijn mensen bereid een extra stapje te zetten voor elkaar, of voor een bijzonder project voor de samenleving. Dit zijn de Brabanders die zelden op de voorgrond treden, maar onmisbaar zijn voor de gemeenschap. Met de Gouden Duim willen we daarvoor aandacht vragen, en juist deze Brabanders in het zonnetje zetten."

|Doorsturen