Nieuws

Grote koningslinde voor Spoorpark


TILBURG - De grote koningslinde die in het Spoorpark een prominente plek krijgt op het speelveld wordt vandaag, donderdag 14 maart, geplant. De lindeboom is een geschenk van het Lindeboom Genootschap.

Tilburg moet in de veertiende eeuw al een markante lindeboom hebben gehad, in 1390 is er in elk geval sprake van de boerderij 'Guet terlinde'. In 1429 werd een akker aan wat later Lijnsheike ging heten reeds aangeduid met 'den Lyndacker aen die linde'. De bekendste lindeboom stond op de Heuvel, vermoedelijk al sinds 1598, toen officiële stukken meldden dat toen een huisje 'ende bancken omme de lynde staende' werden afgebroken. De boom groeide letterlijk en figuurlijk uit tot het officieuze symbool van Tilburg. Het bladerdek kan in de loop van de tijd kegelvormig gesnoeid worden, waardoor de boom dan het uiterlijk krijgt van een parasol.

Nu krijgt het Spoorpark dus zijn eigen lindeboom, geplant op het speelgrasveld. Dat wordt voor velen een herkenningspunt en naar verwachting een geliefde ontmoetingsplek. Overigens komt er in de boomcirkel bij Pergola Oost een tweede lindeboom, die ook op 14 maart wordt geplant.

Wens

Een bijzondere plek voor een mooie volwassen lindeboom was vanaf het begin een van de wensen die landschapsarchitecte Esther Kruit in 2016 meekreeg bij de ontwerpopdracht voor het Spoorpark. Het bestuur van het Spoorpark heeft vervolgens contact gezocht met het Lindeboom Genootschap met de vraag, hoe beide partijen zich aan elkaar zouden kunnen verbinden. Een eerste reactie hierop is de sponsoring van de boom door het genootschap.

Spoorpark Tilburg is voorzover bekend het grootste burgerinitiatief van Nederland en wordt met de geselecteerde 'kwartiermakers' vormgegeven. Iedereen werkt op dit moment hard aan de realisatie. De opening van het Spoorpark vindt plaats in het weekend van 21 juni, de langste dag van het jaar, met een programma vol activiteiten.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld