Nieuws

Hartslagcafé over de macht op het internet


TILBURG - Op donderdag 7 februari gaat het Tilburg University Hartslagcafé over ‘Datadictatuur’.

Met elke klik of like komt het internet steeds verder in handen van bedrijven als Facebook en Google, met alle gevolgen van dien. In Paradox zal de vraag centraal staan hoe de mens het internet de baas blijft. Journalist Jan Kuitenbrouwer en jurist Bart van der Sloot geven inzicht in de jungle van het internet.

Ooit droeg het internet de belofte in zich van een publieke ruimte: open, democratisch en egalitair. Het bleek een illusie, aldus essayist Jan Kuitenbrouwer. Het internet is als ‘machtsvrij publieke domein’ gekoloniseerd door kapitaal en politiek. Zo zijn er zorgen over privacy, copyrights, veiligheid, reclame en openbare orde.

Wat registreren internetgiganten zoals Facebook, Google en Amazon eigenlijk allemaal over ons en wat doen ze met die data? Glijden we af naar een wereld die bestuurd wordt door een handjevol miljardairs in Sillicon Valley, en dit via systemen die ondoorzichtig zijn en waarop burgers geen invloed hebben?

Implanteren

Mensen vallen al snel ten prooi aan slimme algoritmes. Via een paar kliks en likes komen we terecht in onze eigen filterbubbels: echokamers die zich perfect lenen voor manipulatie, misleiding en desinformatie. Het internet, ooit bedoeld om machtsvrij van gedachten te wisselen, is verworden tot een medium om gedachten te implanteren. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? En kunnen we er nog iets aan doen?

Onlangs schreef Jan Kuitenbrouwer het essay ‘Datadictatuur’. Kuitenbrouwer volgt al vanaf het prille begin de digitale ontwikkelingen. Zo publiceerde hij in 1983 ‘Mijn micro en ik’, het eerste Nederlandstalige boek over de PC. Een reactie op zijn lezing wordt gegeven door Bart van der Sloot, onderzoeker aan het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society (TILT). Van der Sloot is specialist op het gebied van Privacy en Big Data en publiceert ook geregeld over aansprakelijkheid, regulering en gegevensbescherming op het internet.

De avond vindt plaats in muziekpodium Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg. Aanvang om 20.00 uur. Entree 3 euro, maar studenten op vertoon van studentenkaart gratis. Reserveren is mogelijk via www.paradoxtilburg.nl Het Hartslagcafé wordt georganiseerd door Academic Forum, Tilburg University.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld


E-PAPER

Lees 'm online!


Agenda

Uw agendapunt hier?

Ook hier adverteren? Bel mij terug.

Weer Tilburg


Poll