Nieuws

‘Het is hier vrijheid blijheid … en toch horen we bij elkaar’


TILBURG - Susanne flapt het er spontaan uit. Om er direct aan toe te voegen: “Dat zou een mooie slogan voor de Vriendschapsbank 35-49 zijn.”

Theo van Etten

Door: Theo van Etten

Susanne en Nicole zijn ‘pioniers’ van deze vriendschapsbank voor ‘jongeren’. Samen met initiatiefneemster Annemarie Vermeulen vertellen ze over hun ervaringen en wat de Vriendschapsbank hen brengt.

Susanne is geboren Tilburgse, maar woonde de afgelopen 24 jaar buiten de stad. Nu zij terug is in Tilburg zijn veel vriendschappen verwaterd, reden om haar netwerk op te poetsen. “Mijn vriendinnen wonen verspreid over het land, maar ik wil juist in Tilburg kunnen afspreken om naar de kroeg of bioscoop te gaan”, zegt zij. “En wat zo grappig was: loop ik hier Nicole tegen het lijf. Wij zaten op de basisschool in dezelfde klas, er was meteen een klik.” Nicole vindt het vooral belangrijk om samen met anderen actief te zijn: “Koffiedrinken en bijkletsen in de stad is natuurlijk hartstikke leuk, maar ik wil ook wat ‘doen’, iets ondernemen. En juist dát vind ik bij de Vriendschapsbank 35-49.”

In navolging van de Vriendschapsbank voor 50-plussers nam Annemarie Vermeulen het initiatief om een variant op te zetten voor een jongere leeftijdscategorie. Annemarie: “Mensen in de leeftijdsgroep 35 – 49 willen vaak spontaan iets ondernemen met mensen die in dezelfde levensfase zitten als zij. Maar dat lukt niet altijd. De redenen hiervoor zijn heel divers: vrienden hebben andere interesses gekregen bijvoorbeeld. Maar ook een echtscheiding heeft gevolgen, vaak haakt een groot deel van je vrienden tijdens zo’n proces af.”

Eenmalig en spontaan

Het zijn vaak heel gewone activiteiten die de leden bedenken: naar de film, terrasje pakken, bowlen, dat soort dingen. Maar ook werd er spontaan aan een pubquiz meegedaan en een festival in het Leijpark bezocht. De hoofdzakelijk eenmalige activiteiten worden via een groepsapp geregeld. “Als je wilt heb je vanmiddag al iets afgesproken. Pilsje drinken? Doen we! Waar en hoe laat? Ok, tot straks! Zo dus”, legt Susanne uit.

Nicole: “Wat vooral zo fijn is aan de Vriendschapsbank: je voelt niet de sociale druk die je in een vriendengroep weleens ervaart. Alles wat je doet is vrijblijvend en dat weten we van elkaar. ‘Nee’ zeggen kan dus ook, net zo goed als een keer met iemand apart afspreken. Maar we doen dus níet aan relatiebemiddeling. Als dat je intentie is hoef je hier niet te komen.” Waarop Susanne aanvult: “Je kan hier heel veel lol hebben en een serieus gesprek wordt nooit zwaarmoedig. Je hebt geen last van elkaars verleden, zeg maar. Die anonimiteit geeft veel ruimte.”

Lijkt de Vriendschapsbank 35-49 iets voor jou? Kom dan eens kennismaken, je bent van harte welkom! Neem contact op met Annemarie Vermeulen, tel. 06 -451 33 696 of mail haar via annemarievermeulen@contourdetwern.nl

|Doorsturen

Tilburg in Beeld