Nieuws

Het schôônste gebouw vaan de wèèreld

Door Silvester Klaasman

TILBURG - De voormalige locomotiefwerkplaats in de Spoorzone kan weer een prijs op het inmiddels indrukwekkende palmares bijschrijven, de zevende in middels.

Het gebouw werd op het World Architecture Festival, één van de meest prestigieuze architectuurprijzen, verkozen tot Wereld Gebouw van het jaar 2019.

 

De jury prees het gebouw vanwege de transformatie die het heeft doorgemaakt. Het gebouw, dat onder meer Bibliotheek Midden Brabant huisvest, stond aanvankelijk op de lijst om gesloopt te worden. Toen dat plan door de economische crisis niet doorging, werd het uit 1932 stammende gebouw omgetoverd tot huiskamer van de stad.

'Labs'

Die status heeft het gebouw in korte tijd gekregen door meerdere functies onder zijn dak samen te brengen. Naast de bibliotheek biedt de LocHal plaats aan onder meer een stadscafé, een expositieruimte en studeer- en werkplekken. Ook is er ruimte voor Seats2Meet, Kunstloc Brabant en verschillende ‘labs’ waar Tilburgers terecht kunnen om op verschillende vlakken hun vaardigheden te ontwikkelen. Of het gaat om nieuwe dingen proeven in het Foodlab of het ontdekken van nieuwe games in het Digilab.

7x prijs

Naast de hoofdprijs van het World Architecture Festival kreeg de LocHal eerder dit jaar de NRP Gulden Feniks, een Dutch Design Award en won het de categorie Sociale Cohesie & Leefbaarheid én de Publieksprijs bij BNA Beste Gebouw van het Jaar, van de branchevereniging van Nederlandse Architecten. Ook behoorde het gebouw tot de vier genomineerden voor de prijs Beste Bilbiotheek ter Wereld. Daarnaast won het de Dezeen Award voor ‘Rebirth project of the year 2019’ en The Plan Award 2019 van het Italiaanse architectuur magazine The Plan.

 

|Doorsturen

Tilburg in Beeld