Nieuws

Human Library: kom een levend boek lezen


TILBURG - Bij Human Library 'leen' je geen boeken, maar mensen! Mensen die in hun leven allemaal met een bepaald vooroordeel te maken hebben (gehad).

Op woensdag 8 november vind je deze levende boeken bij Human Library Tilburg, die plaatsvindt bij de Bibliotheek Tilburg Centrum. Ga met ze in gesprek en ontdek wat er schuilgaat achter de eerste indruk van een transseksueel, vluchteling of oorlogsveteraan.

Hoe werkt Human Library precies? Human Library is een van oorsprong Deens concept dat de wereld verovert. Als bezoeker van Human Library kies je uit de tientallen aanwezige 'boeken', een boektitel waarover je meer wil weten. Met het gekozen boek ga je aan tafel zitten en dan kan het 'lezen' beginnen. Het boek vertelt zijn of haar verhaal. Als lezer mag je alles vragen, maar het boek mag ook vragen stellen aan jou. In korte tijd — je leent een boek 30 minuten - ontstaan er zo vaak boeiende gesprekken waarin vooroordelen worden weggenomen. Door in gesprek te gaan hopen de levende boeken bij te dragen aan meer begrip.

In de uren dat de Human Library open is, kun je als bezoeker meerdere boeken lenen. Terwijl je wacht kun je ook plaatsnemen bij leescafé de Kleine Prins, waar wetenschappers Mark Brandt en Paul Mutsaers en een aantal van de menselijke boeken ook een korte lezing zal geven.

Deze editie is de vijfde van Human Library die de Bibliotheek Tilburg Centrum, Tilburg University en de studieverenigingen Animo en Complex gezamenlijk organiseren. Deze editie maakt tevens onderdeel uit van het lustrumprogramma van Tilburg University. Een eerdere bezoeker vertelt over haar ervaring: "Wat mij het meeste geraakt heeft, is het intieme karakter van het gesprek en de mogelijkheid dat twee personen die elkaar eigenlijk pas een paar minuten geleden hebben ontmoet direct hele persoonlijke verhalen kunnen delen. Een bijzondere ervaring voor mij, een prachtig boek dat me nog lang bij zal blijven."

Human Library Tilburg vindt plaats op woensdag 8 november bij de Bibliotheek Tilburg Centrum, Koningsplein 10 in Tilburg. Tussen 14.00 en 18.30 uur kun je binnenlopen om een levend boek te lenen of één van de korte lezingen te volgen. Deelname is gratis.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld