Nieuws

Ig Nobelprijswinnaar in de Kennismakerij

Door Petra Jansen

TILBURG - In de Science Improv Jam, op woensdag 14 november in de Kennismakerij, staat het woordje 'hè' centraal.

Is het woord ‘hè’ dat Brabanders vaak gebruiken als ze iets niet goed hebben gehoord een wereldwijd verschijnsel? Is het wel een woord? Wat zegt het eigenlijk over hoe taal werkt? In 2015 leverde het taalonderzoek dat Mark Dingemanse en zijn team deden hen de Ig Nobelprijs op, de vaak grappige tegenhanger van de officiële Nobelprijzen die in het leven is geroepen om wetenschap toegankelijker te maken. In de Science Improv Jam op 14 november is er een minicollege van Dingemanse, gevolgd door een hilarische improvisatieshow rondom dit tweeletterwoord.

Science Stories

De Science Improv Jam combineert Science Stories met improvisatietheater. Een Science Story wordt gekenmerkt door een korte presentatie over een bijzonder verhaal of van een grappig, onverwacht of ietwat vreemd onderwerp uit de wetenschap. Op woensdagavond 14 november neemt Mark Dingemanse het publiek mee op een reis rond de wereld, van veldonderzoek in Ghana tot opnames uit Ecuador, Rusland en Laos. Onderweg leren de bezoekers meer over de ongeschreven regels van de taal en over de kleine woordjes die onze meest complexe gesprekken bijeenhouden.

Improvisatietheater

De Tilburgse improvisatie-acteurs die vervolgens aan de haal gaan met het onderwerp worden aangevuld met een aantal spelers van buitenaf. Deze editie schitteren onder andere blogger Anne de Graaf, psycholoog David Khasho, trainer wetenschapscommunicatie Griet Coupé en de Vlaamse taalwetenschapper Ben Verhoeven in de cast van improvisers. Onderzoeker Arnoud Plantinga is de MC en pianist Joep Hullegie verzorgt de muziek en sound effects.

Toegang

Tickets voor de Science Improv Jam zijn gratis, maar reserveer vooraf door een mail te sturen aan kennismakerij@bibliotheekmb.nl. Wie mee wil improviseren, kan dat in zijn mailtje aangeven.

|Doorsturen