Nieuws

Indianenverhalen in Regionaal Archief Tilburg


TILBURG - Arendsoog en Old Shatterhand, wie kent ze niet? De basis van deze verhalen blijkt te liggen bij de belevenissen van twee Tilburgse pioniers in het Amerikaanse missionarissenwerk.

Theo Beckers vertelt op donderdag 16 mei over hun heldhaftige inzet, de barre omstandigheden en hun tragische lot bij de 'voortplanting des geloofs' in het negentiende-eeuwse Amerika.

Als onderdeel van een gezamenlijk offensief van Vlaamse en Brabantse kerkelijke leiders vertrekken achttien Tilburgse en Udenhoutse priesters, paters en zusters in de negentiende eeuw naar Amerika. Met als doel de jonge katholieke kerk te ondersteunen met menskracht, geld en goederen. In eerste instantie richt hun werk zich op de Native Americans. Later verschuift de aandacht naar de herkerstening van Europese immigranten en de bekering van protestanten.

Twee Tilburgse pioniers, de broers Christiaan (1808-1851) en Adriaan Hoecken (1815-1897) spelen een belangrijke rol in die eerste fase. Hoewel ze in Tilburg -in tegenstelling tot hun vriend Peerke Donders- vergeten zijn, wordt hun naam in de geschiedschrijving van het Amerikaans katholicisme wel in ere gehouden. Deze bronnen en hun brieven naar huis stellen Beckers in staat een verhaal te vertellen over heldenmoed en teleurstellingen van de oorspronkelijke eigenaren de VS.

Prof. dr. T.A.M. Beckers is programmadirecteur 'global ecology' binnen Globus en hoogleraar vrijetijdwetenschappen in de Faculteit Sociale Wetenschappen bij Tilburg University.

De lezing is op 16 mei van 20.00-22.00 uur en vindt plaats in het Regionaal Archief Tilburg aan de Kazernehof 75. De lezing wordt georganiseerd door Heemkundekring Tilborch. Niet leden betalen 4,00 euro entree. De koffie is gratis.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld