Nieuws

Ingangen fietsenkelder Heuvel mogelijk overkapt

Door Peter van Oirschot

TILBURG - De rolpaden staan veel te vaak op storing. Daardoor is de fietsenkelder onder de Heuvel niet meer voor alle gebruikers toegankelijk.

Door Ellen van Slooten

 

De gemeente wil overkappen, zodat regen geen vrij spel heeft op de rolbanden. Reparatie is niet meer mogelijk. Weersinvloeden hebben het mechanisme onherstelbaar vernield. Om te voorkomen dat er na enkele maanden wederom een "sorry, buiten werking"- briefje geplakt moet worden, is het voorstel om de toegangen een glazen dak geven.

De laatste themacommissie Leefbaarheid in deze samenstelling, besprak de tekeningen van bureau Franken. De kosten zijn geraamd op ruim 1 miljoen euro voor vervanging van 2 rolpaden, 1 roltrap en de overkapping van twee toegangen.

Naomi de Kort (VVD) liet weten eigenlijk geen keuze te hebben. "Als je tegen bent, heb je niet werkende roltrappen". Ze vraagt zich af of de overkapping wel voldoende lang is en het niet alsnog binnen kan regenen.

Wethouder Kokke maakt zich geen zorgen dat slagregen die binnenkomt een probleem vormt. De nieuwe rolpaden kunnen de druppels van natte fietsen en een beetje regen wel aan. Vanuit ruimtelijk en architectonisch belang is het niet mogelijk om de overkapping verder door te trekken. Het ontwerp is positief ontvangen door de Omgevingscommissie en de oorspronkelijke architect van het plein.

Voor Ineke Couwenberg van het CDA is het een raadsel waarom niet alle betrokken partijen vooraf zijn geraadpleegd. "De wethouder zegt wel overleg te hebben gehad met ondernemers en bewoners van de Heuvel. Maar overleggen na een collegebesluit, noem ik niet overleggen maar informeren." Ze twijfelt of een 2e ingang wel nodig is. "Hoe vaak wordt deze eigenlijk gebuikt?" Zowel de wethouder als de betrokken ambtenaar Ruud Oerlemans, moesten het antwoord schuldig blijven.

Evelien Kostermans (Groen Links) vindt het net als de CDA jammer dat zonnepanelen niet mogelijk zijn. Energieopwekkend glas moet wijken voor veiligheidsglas dat nodig is om de veiligheid te waarborgen als mensen erop gaan klimmen en lopen.

LST-er Cees van Dijk kan zich vinden in het voorstel van de directeur van Mercure Hotel. Die heeft per mail laten weten dat hij zich zorgen maakt over de zichtbaarheid van de ondernemers aan zijn kant van het plein. Hij ziet een enorme kostenbesparing om de roltrap niet te vervangen en overkapping achterwege te laten.

Hierover wordt verder gedebatteerd in de komende gemeenteraad van 19 maart.

|Doorsturen