Nieuws

Inloophuis Midden-Brabant viert vijfjarig bestaan

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Inloophuis Midden-Brabant is een vrijwilligersorganisatie die steun biedt aan iedereen die kanker heeft of heeft gehad. Op 10 november viert het inloophuis haar vijfjarig bestaan.

Karin Bruers en Nol Havens, ambassadeurs van de organisatie, treden die dag op met hun theatershow Bruers haalt uit voor alle vrijwilligers als dank voor hun inzet.

Vijf jaar geleden begon het met een droom. Het was een lang gekoesterde wens van initiatiefneemster Mirjam Bogaarts om iets te doen voor mensen met kanker. Als verpleegkundig specialist oncologie kwam ze erachter dat patiënten niet alleen medische informatie en behandeling zochten. "Ik merkte dat veel mensen behoefte hadden aan lotgenotencontact", vertelt Bogaarts. "Maar daar was op dat moment eigenlijk niks voor georganiseerd. We hadden de beste specialisten in huis, het Verbeeten Instituut om de hoek, maar sociale steun was er niet. Dat vond ik vreemd."

Door de verhuizing naar een ruim woonhuis met mogelijkheden aan het Wilhelminapark in Tilburg ziet ze haar kans schoon. Ze weet haar man ervan te overtuigen om met het gezin op de bovenverdieping te gaan wonen. En om van de benedenverdieping een ontmoetingsplek te maken voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten. Dat werd Inloophuis Midden-Brabant. Vanaf de eerste dag wordt het huis goed bezocht. Mensen kunnen er terecht voor diverse workshops, informatie en gesprekken.

Op 10 november 2012 opende Inloophuis Midden-Brabant voor het eerst haar deuren met enkele vrijwilligers die als gastvrouw de bezoekers ontvingen. Nu, vijf jaar later, zijn er 25 gastvrouwen, tientallen workshopleiders en andere vrijwilligers bij de organisatie betrokken. Maryse van der Steen werkt als coördinator bij het inloophuis. Van der Steen vertelt: "Het Inloophuis draait inmiddels echt als een geoliede machine. De organisatie van activiteiten en onze woonkamer die voor iedereen open staat, zorgen voor een bijzonder contact tussen mensen."

Inloophuis Midden-Brabant ontvangt geen subsidie en moet het dus hebben van sponsors en donateurs. "Zonder onze vrijwilligers, onze sponsors en donateurs, zou het inloophuis morgen moeten sluiten", zegt Bogaarts. "En dat geldt ook voor onze ambassadeurs natuurlijk!", voegt ze eraan toe. "Ik ben er heel trots op dat we zelf onze broek kunnen ophouden, want dat is niet makkelijk. Dus als particulieren of bedrijven nog op zoek zijn naar een goed doel, dan laat ze maar bellen!"

Inloophuis Midden-Brabant is er voor iedereen die te maken krijgt met kanker. Of je nu patiënt, familie, partner of de overbuurvrouw bent, wie geconfronteerd wordt met kanker is welkom. Het inloophuis is in de eerste plaats een open huiskamer die rust, troost en begrip biedt. En je kunt er terecht voor informatie, workshops en allerlei activiteiten. Die hebben soms alles en soms juist helemaal niets met kanker te maken.

|Doorsturen