Nieuws

Innovatienetwerk Jeugd steunt ToekomstAcademie Tilburg

Door Petra Jansen

TILBURG - De ToekomstAcademie Tilburg heeft op woensdag 1 november, met haar pitch bij Innovatienetwerk Jeugd, steun toegewezen gekregen voor haar project om jonge vluchtelingen te begeleiden binnen de zorg- en welzijnsector.

De ToekomstAcademie is een initiatief van stichting New Dutch Connections en biedt (ex-)asielzoekers van 15 tot 30 jaar leertrajecten aan in uiteenlopende sectoren. Jonge vluchtelingen doen tijdens deze lessen onmisbare professionele kennis, vaardigheden, ervaringen en connecties op binnen de branche waarin ze zich willen ontwikkelen. Hiernaast worden zij gekoppeld aan een coach en een maatje die hen ondersteunen. Momenteel wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een module Zorg & Welzijn, waarbij jonge Eritrese meiden onder andere ervaring kunnen opdoen binnen de kinderopvang en ouderenzorg. Hiernaast werken 25 jongeren aan hun podiumpresentatie binnen de module Kunst & Cultuur in samenwerking met het Zuidelijk Toneel en is er een module Monteur/ Autotechniek in de maak.

Het Innovatienetwerk Jeugd is dé plek om ideeën voor betere jeugdhulp samen met anderen te realiseren. Twee keer per jaar vinden er pitchbijeenkomsten plaats in de regio Hart van Brabant. Tijdens deze bijeenkomsten vragen initiatiefnemers om steun voor hun project. Belangrijk criterium is dat alle projecten vernieuwend moeten zijn voor jeugdhulp in de regio.

Het aanbod van de ToekomstAcademie vult het gat op tussen het Schakelcollege (taalonderwijs) en ROC Tilburg, wat ervoor zorgt dat de jongeren beter kunnen doorstromen naar regulier onderwijs. Ook wordt er, samen met de coach en /of het maatje, gewerkt aan personal branding en het vormen van een eigen netwerk, zodat de jongeren uiteindelijk economisch zelfredzaam kunnen worden.

|Doorsturen