Nieuws

IVN-wandeling in de Kaaistoep


TILBURG - Maak op zondagochtend 28 oktober gebruik van een unieke kans om met IVN Tilburg de Kaaistoep te bezoeken. De route die wordt bewandeld is op andere dagen niet toegankelijk voor het publiek! De Kaaistoep is onderdeel van het grondwaterbeschermingsgebied pal ten westen van de bebouwde kom van Tilburg (De Blaak, Bels Lijntje) en ten noorden van de A58. In 2013 werd het gekozen als mooiste natuurgebied van Tilburg.

De voormalige landbouwgronden werden vanaf 1994 door de Tilburgsche Waterleiding-Maatschappij ingericht als natuurgebied, met onder meer ecologisch beheerde graslanden, houtsingels en moerasjes. De Kaaistoep is een belangrijk leefgebied voor diverse amfibieën, reptielen, libellen en voor bedreigde en kwetsbare vogelsoorten als de boomvalk, de ransuil en de klapekster. Het is ook een van de plekken in Nederland waar de Californische rivierkreeft (teveel) voorkomt.

De Oude Ley meandert door het gebied en deelt dit gebied in tweeën. In de Kaaistoep liggen 13 poelen en het 1 hectare groot Prikven. De Kaaistoep is landelijk bekend door het vele onderzoekswerk van de KNNV, zoals bijvoorbeeld het onderzoek naar de dramatische afname van het aantal insecten.

Deelname is gratis. Honden kunnen niet mee. De wandeling duurt van 10.00-12.00 uur. De start is bij de slagboom Oude Rielsebaan /Keistoep.

|Doorsturen