Nieuws

Jonge Liberalen willen Tilburgse gemeentewiet

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Het Tilburgse college van burgemeester & wethouders moet alles op alles zetten om Tilburg een van de gemeenten te maken, waar wordt geëxperimenteerd met legale wiet. Na de presentatie van het regeerakkoord ziet de JOVD Hart van Brabant kans schoon om het monopolie van georganiseerde misdaad op wiethandel te doorbreken. "Er is nu een mogelijkheid, de tijd van handelen is nu", aldus Bas Koster, voorzitter van de onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD in Tilburg.

Het experiment met gedecriminaliseerde wietteelt in het regeerakkoord is opvallend. Binnen een klein aantal gemeenten mag ook de wietteelt worden gedoogd. Dit biedt kansen voor de regio Tilburg. Bas Koster: "De georganiseerde misdaad misbruikt al geruime tijd de huidige constructie, waarbij de wiet enkel illegaal aan de coffeeshop kan worden geleverd. Als gevolg hiervan zijn maandag 9 oktober opnieuw 12 invallen gedaan in Tilburg. De JOVD zegt al jaren dat legalisering en verstandige regulering van wiet de criminaliteit eromheen een halt toe roept. De indruk is dat veel Tilburgse politici daar ook zo over denken. Nu zal er actief gelobbyed moeten worden door het college van burgemeester en wethouders om Tilburg een van de gemeenten binnen het experiment te maken."

De JOVD denkt al langer na over maatregelen die meegenomen kunnen worden in het softdrugsbeleid. "Het huidge experiment is slechts een eerste stap. Naast veiligheid zien wij ook voordelen voor ondernemerschap. Op termijn willen wij dat ondernemers de wietteelt overnemen en dat de overheid slim reguleert op een zelfde manier als bij alcohol en tabak", zegt Koster.

|Doorsturen