Nieuws

Kerstdiner voor eenzame mensen

Door Silvester Klaasman

TILBURG - Vittorio Desikan, veelal bekend van de Karvansara op de hoek van de draaibrug, organiseert samen Bart van der Meijs en Sonja van Doormale, de eigenaren van Meijs Wonen aan Ringbaan Zuid, een kerstdiner voor eenzame mensen op de eerste kerstdag.

Joep de Beer

DOOR SILVESTER KLAASMAN

Het drietal kwam in contact met elkaar na een facebook-oproep van de uit Iran afkomstige Vittorio, die het diner voor de derde keer organiseert.

Veel reacties

“De eerste twee jaar heb ik het diner georganiseerd in het Monopole, maar die hebben dit jaar een eigen programma. Daarom moest ik opzoek naar een nieuwe locatie”, vertelt de kok. “Ik plaatste een oproep op facebook en ik kreeg meteen een hoop reacties, zowel van mensen die als vrijwilliger wilde meehelpen, als mensen die financieel wilde bij springen en zo kwam ik ook in contact met Bart en Sonja.”

Ruimte en netwerk

“Zij liepen zelf ook al met het idee om een dergelijke avond te organiseren”, vertelt Vitorio. “Toen ik via facebook met hen in aanraking kwam, zijn we bij elkaar gaan zitten. Toen zat het snel in kannen en kruiken.Bart en Sonja leveren onder meer de ruimte. Het diner vindt plaats in het pand van Meijs Wonen aan de Ringbaan Zuid. Daarnaast hebben ze een goed netwerk in Tilburg waardoor het voor hen relatief makkelijk is om sponsoren vinden voor het diner.”

 

In het organiseren van de avond zit een hoop werk. De verwachting is dat er 100 tot 120 mensen van het eten zullen genieten. “Maar dat is het allemaal waard”, zegt Vittorio. “Mensen leren elkaar kennen en je krijgt zoveel waardering voor wat je doet, dat is prachtig om mee te maken. Helaas zijn er steeds meer mensen die in een isolement terecht komen, en ik weet hoe lastig het is daar uit te komen.”

Sociaal isolement

“30 jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen”, vertelt Vittorio. “In die periode is het idee voor het diner ontstaan omdat ik in die tijd zelf regelmatig kerst alleen doorbracht. Ik had niet alleen geen vrienden en familie hier, maar er was ook een taalbarrière waardoor ik in een sociaal isolement zat.”

 

Inmiddels heeft Vittorio twee kinderen en een cateringsbedrijf. Daarbij runt hij in de zomer de Karvansara, waar hij Perzisch ijs verkoopt in de setting van een openlucht huiskamer aan de Piushaven.

Bij elkaar

Het bij elkaar brengen van mensen is ook een belangrijke pijler voor de Karvansara. ‘Karvansara is een Perzisch woord voor ‘huis voor reizigers’, ze werden vroeger opgericht langs de Zijderoute, de eeuwenoude route die loopt van Europa naar China, en waarlangs – onder meer- zijde werd verhandeld. In tijden dat een steeds grotere groep mensen er alleen voor komt te staan, is het goed om ruimte te creëren voor mensen om bij elkaar te komen”, vertelt Vittorio.

 

Behalve Vittorio, Bart en Sonja zijn er nog zo’n dertig vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken. De gasten die het diner bijwonen zijn vaak in beeld bij instellingen als Contour de Twern, Traverse en Stichting Raakveld.

 

|Doorsturen

Tilburg in Beeld