Nieuws

Kleine Encyclopedie over 90-jarig bestaan Tilburg University


TILBURG - Ter gelegenheid van de 90e verjaardag heeft Tilburg University een Kleine Encyclopedie gepubliceerd over haar eigen geschiedenis, met historische hoogtepunten, boegbeelden, allerlei data en universitaire wetenswaardigheden.

Het 312 pagina's tellende boekwerk bevat in alfabetische volgorde ruim 250 lemma's, korte stukken over een scala aan onderwerpen. Over bijvoorbeeld afgestudeerden, bezettingen, de campus, de gebouwen, eerste vrouwelijke wetenschappers, Karl Marx Universiteit, onderzoek, studenten, 31 rectores magnifici, de Vrienden van Cobbenhagen en het Warandebos.

Er is ruim aandacht voor de connectie met de stad Tilburg en met de stedelijke instellingen, voor de ontwikkeling van de campus en de kunstcollectie van de universiteit, dat alles verlevendigd met zo'n 270 afbeeldingen. Ook is een historische tijdlijn opgenomen, met de belangrijkste data in de geschiedenis van de universiteit. De Nederlandstalige encyclopedie is, met het oog op de groeiende internationalisering van de universiteit, voorzien van een Engelstalige brief history.

Tilburg Wiki

De encyclopedie is samengesteld door Pieter Siebers, die werd geassisteerd door Hans Dieteren en Clemens van Diek. Verder waren zo'n dertig auteurs bij de productie betrokken, die een of meerdere lemma's voor hun rekening namen of gegevens aanleverden.

Veel van de teksten worden op korte termijn ondergebracht in een tweetalige Wiki (wiki.tilburguniversity.edu) als onderdeel van de Tilburg Wiki, waarvan het Regionaal Archief Tilburg en het Stadsmuseum Tilburg de initiatiefnemers zijn. Iedereen die zich geroepen voelt, kan lemma's aanvullen en toevoegen (in het Nederlands en Engels).

De uitgave is mede mogelijk gemaakt door Tilburg University en het Stadsmuseum Tilburg. Medewerkers van de jarige universiteit krijgen een exemplaar cadeau. De Kleine Encyclopedie is in beperkte oplage verkrijgbaar in de Tilburgse boekhandels, voor ¿ 12,95.

|Doorsturen