Nieuws

Kroon Koningsdag in licht geprojecteerd op provinciehuis

Door Peter van Oirschot

DEN BOSCH - Sinds donderdagavond 20 april is op de oostgevel van de toren van het provinciehuis van Noord-Brabant in 's-Hertogenbosch een nieuwe lichtprojectie te zien, die in het teken van Koningsdag 2017 staat. Koning Willem Alexander viert die dag, 27 april, met zijn familie zijn 50e verjaardag in Tilburg.

De afgelopen maanden heeft de provincie nauw met de gemeente Tilburg samengewerkt om de ontvangst voor te bereiden. Daarbij heeft Tilburg een oranjelogo ontwikkeld als basis voor de lichtprojectie. Het koningsdaglogo met de letter T wordt in de lichtprojectie gecombineerd met een koninklijke kroon. De projectie is tot en met donderdag 27 april iedere avond tussen zonsondergang en 24.00 uur te zien. Daarna komt de klok van Maarten Baas weer terug.

Voor de lichtprojectie wordt gebruik gemaakt van 18 energiezuinige laser beamers die de wisselende beelden op de toren projecteren. Die zorgen voor een beeld van 40 x 40 meter die op de verdiepingen 12 tot en met 22 te zien is. Daarmee vergroot de provincie Noord-Brabant de herkenbaarheid van het provinciehuis. De komende dagen wordt via met name social media de aandacht op de lichtprojectie gevestigd. In september vorig jaar werd de eerste projectie geïntroduceerd, de Real Time klok van de Brabantse kunstenaar en ontwerper Maarten Baas.

FOTO: MARC BOLSIUS

|Doorsturen